Get new freaking update to your email fast

16/07/12

OMG:Harga Nokia 1100 Setinggi RM 122,160.63 Di Jerman Dan Belanda
Sebuah telefon bimbit berteknologi canggih dengan harga puluhan juta ringgit bukanlah sesuatu yang aneh lagi zaman sekarang. Namun di Jerman dan Belanda, telefon bimbit Nokia pengeluaran tahun 2003 dengan skrin monochrome (tidak berwarna) dan nada dering monophonic justru anda cari untuk dibeli lebih dari rm 100,959.20 .

Setelah diselidiki ternyata Nokia 1100 sedang dicari oleh para penjenayah kejahatan. Tak disangka-sangka, telefon bimbit yang harga rasminya hanya ratusan ringgit tersebut kini ditawar hingga rm 122,160.63 .

Hasil penyiasatan polis melaporkan bahawa telefon bimbit tersebut ternyata satu-satunya siri telefon bimbit yang boleh diubahsuai dan digunakan untuk menyokong perbuatan kejahatan kewangan talian mereka.

Polis tempatan yang bekerja sama dengan sebuah badan penyiasatan menyatakan bahawa pelaku mampu mendapatkan ribuan username lengkap dan password dari beberapa akaun bank online di Jerman dan Belanda. Hal tersebut boleh berlaku kerana pelaku memanfaatkan polisi transaksi kewangan dalam talian di kedua-dua negara tersebut yang mewajibkan setiap pelanggannya untuk menghantar sebuah kod rahsia melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

SMS mengandungi kod rahsia tersebutlah yang kemudian dapat disedut oleh pelaku dengan menggunakan Nokia 1100 yang telah diubahsuai. Selanjutnya tidak sukar lagi bagi para pelaku untuk mampu mendapatkan pelbagai maklumat tambahan, seperti username dan password yang setelahnya tentunya akan membuat mereka mampu memindahkan sejumlah wang ke suatu akaun.

Siasatan lanjut mendedahkan bahawa tidak seluruh Nokia 1100 boleh melakukan hal tersebut. Dari 200 juta unit yang telah terjual di seluruh dunia, hanya yang dihasilkan di kilang Nokia di Bochum, Jerman saja yang mengandungi software yang sangat berharga tersebut. Selain itu Nokia 1100 juga boleh diprogramkan untuk menggunakan nombor telefon bimbit orang lain.

Sumber