Google+ Badge

10/11/11

Cool: PETMAN,Robot Tentera Pertama Untuk Amerika Syarikat (Pic+Video)
Dunia sudah lama mengenal konsep robot dari pelbagai filem science - fiction dan video game yang lahir dari industri hiburan. Robot sering kali digambarkan dalam imej yang mendekati manusia, dari bentuk, keperibadian, struktur gerakan hingga fungsi khusus yang mampu dilakukan. Malangnya, walaupun teknologi moden saat ini sudah terhitung maju, mewujudkan sebuah robot humanoid yang sempurna masih terhitung sukar untuk dilakukan. Ketika Jepun berusaha menghadirkan robot " berperikemanusiaan " yang lebih baik, sang negara sahabat Amerika Syarikat ternyata punya persepsi yang berbeza tentang pembangunan teknologi robotik. Percaya atau tidak, negara superpower ini mula mempersiapkan generasi pertama robot tentera humanoid mereka.

Boston Dynamics, salah satu syarikat yang bekerja di bawah DARPA ( Defense Research Project Agency ) Amerika Syarikat memperkenalkan sebuah prototaip robot dengan nama laluan PETMAN. PETMAN yang didakwa dibangunkan untuk uji cuba peralatan perang ini memang mempesona. Bagaimana tidak? PETMAN dibina dengan kemampuan adaptasi keseimbangan yang hampir menyerupai manusia. Ia boleh berjalan, berlari (sehingga 7 km per jam ), melencong, mengendap, berbaring dengan sempurna berkat teknologi auto - balance yang hebat. Sebahagian besar gerakan yang dihasilkan juga terlihat mulus layaknya manusia.Boston Dynamics sendiri mengakui bahawa mereka akan memasukkan lebih banyak set yang akan diadaptasikan di PETMAN di versi finalnya akan datang. Tidak hanya sekadar menambah kepala, mereka juga akan menyuntik kemampuan yang lebih menyerupai manusia, seperti peluh dan perubahan suhu badan. Walaupun tidak diakui secara terbuka sebagai peranti ketenteraan, namun teknologi 26 juta USD yang tertanam di PETMAN menjadikannya sebagai calon " robot tentera " pertama yang berpotensi. PETMAN mampu meniru pelbagai gerakan standard perajurit dengan sempurna. Mereka hanya perlu menambah dan menyempurnakan mekanisme senjata di dalamnya untuk membuat robot yang selama ini hanya boleh kita saksikan menerusi filem sci - fi.

Apakah Amerika Syarikat akan membina pasukan robotnya yang pertama? Dengan pelaburan puluhan juta dollar yang dikucurkan untuk PETMAN, tidak tertutup kemungkinan bahawa kita memang sedang menjadi saksi sejarah untuk arah perang moden yang baru. Perang di mana robot menjadi senjata utama untuk peranan yang lebih merosakkan. Boston Dynamics sendiri sudah merancang untuk menyelesaikan PETMAN tahun 2012 akan datang dan akan menjadikannya sebagai salah satu pangkalan tentera AS secara langsung. Apa lagi yang kurang dari senario ini? Sebuah kalimat ajaib: " Skynet has been activated ".