Get new freaking update to your email fast

26/10/11

Fakta: Empat Kesan Buruk di sebalik WIFI Percuma

Sedar atau tidak sedar, internet sekarang ialah benda yang paling diperlukan.
Kafe, kampus, dan pelbagai tempat awam kini sudah banyak yang dilengkapi dengan kemudahan WiFi. Menyenangkan apabila boleh berinternet di tempat awam, lebih-lebih lagi kalau percuma. Namun di sisi  yang lain ada beberapa ancaman yang akan menimpa.

Ini 4 Kesan Buruk di sebalik wifi percuma, di antaranya yang dikutip dari detikINET berdasarkan laporan syarikat keselamatan ESET:

1. Evil twin login interception
Ini merupakan rangkaian yang ditetapkan  oleh para-para  hacker untuk menyamar sebagai WiFi hot spot yang rasmi.

2. 0- day OS / app attack attempts
Juga dikenali sebagai sebagai serangan threat melalui eksploitasi yang tidak dikenali.

3. sniffing
Percubaan memintas untuk mencapai akses kepada software mahupun hardware komputer dan melakukan log in trafik dalam sebuah rangkaian.

4. Data leakage ( man - in-the - middle attack )
Pelaku kejahatan dunia maya mampu mengubah lalu lintas rangkaian dan membuat user tidak menyedari seakan - akan ia sedang melakukan transaksi dengan bank. Sedangkan Sebenarnya, data yang dihantar oleh pengguna dihantar ke komputer pelaku kejahatan tersebut

Berkaitan dengan tahap keselamatan di kawasan awam yang menyediakan akses internet wayarles, Yudhi Kukuh, Technical Director Sdn Bhd. Prosperita - ESET Indonesia menambah jika  pengguna melakukan perbelanjaan secara dalam talian atau melakukan transaksi kewangan, pastikan web address bermula dengan ' https ' bukan ' http '. Hal ini untuk memastikan bahawa lalu lintas data yang menggunakan alamat web tersebut tidak dimudahkan untuk para hackers.


" Jadi perlu digariskan bahawa kemudahan jangan dijadikan sebagai menyeronokkan jika berada di kawasan awam dengan kemudahan hotspot - selalu gunakan mod amaran awal dan perhatikan sebarang bentuk peringatan apapun yang diberikan, " tegasnya.
Hingga ketika ini ,akses WiFi dianggarkan telah digunakan oleh lebih daripada 700 juta orang, dengan lebih daripada 4 juta tempat hotspot di seluruh dunia. Sementara WiFi router setiap tahun dihasilkan sebanyak 800 juta unit.

Melalui penemuan global research project yang disiarkan oleh Online Security Brand Tracker, yang disampaikan oleh InSites Consulting dan analisa dari United Consultants, menyebutkan hampir separuh pengguna internet di dunia melakukan sambungan internet secara kerap dengan peranti mudah alih. Dimana notebook menjadi peranti yang paling popular ( 41 % ), diikuti netbooks ( 3 % ), smartphone ( 2 % ) dan komputer tablet ( 1 % ).

thx to: http://yafi20.blogspot.com/2011/10/4-dampak-buruk-dibalik-wifi-gratisan.html # ixzz1bsdEJ0nE