Get new freaking update to your email fast

29/10/11

Info: Sunat Perempuan, Bahagian-bahagian Yang Dipotong

Bahagian yang Dipotong dalam Sunat Perempuan!


Walaupun ditentang di pelbagai negara kerana undian melanggar hak - hak reproduksi kaum perempuan, amalan sunat perempuan masih banyak dilakukan. Oleh pemerintah Malaysia, sunat perempuan tidak dilarang tapi hanya boleh dilakukan di bahagian tertentu.Dikutip dari Depkes, Peraturan ini dibuat untuk melindungi perempuan dari amalan sunat haram yang membahayakan jiwa atau sistem reproduksinya.

Salah satu syarat-syarat dalam peraturan tersebut mengatakan, sunat perempuan hanya boleh dilakukan oleh tenaga kesihatan baik doktor, bidan atau jururawat yang mempunyai permit kerja. Seboleh yang  mungkin, tenaga kesihatan yang dimaksudkan ialah nurse berjantina wanita.

Bahagian yang dipotong juga tidak boleh sembarangan, bahkan sebenarnya tidak ada bahagian dari alat kelamin perempuan yang boleh dipotong. Sunat yang dibenarkan hanya berupa calaran  kecil pada kulit bahagian depan yang menutupi klitoris ( frenulum klitoris ).

Sunat perempuan tidak boleh dilakukan dengan cara mengkaterisasi atau membakar klitoris ( bahagian mirip kacang yang paling sensitif terhadap rangsangan seksual, dalam Bahasa Malaysia disebut juga klentit ). Goresan juga tidak boleh mencederakan atau merosakkan klitoris, apalagi memotong seluruhnya.

Bahagian lain yang tidak boleh dirosakkan atau dilukai dalam sunat perempuan adalah bibir dalam ( labia minora ) mahupun bibir luar ( labia mayora ) pada alat kelamin perempuan. Hymen atau selaput dara juga termasuk bahagian yang tidak boleh dirosakkan dalam prosedur sunat perempuan.

Hal lain yang sangat penting untuk diperhatikan adalah, sunat perempuan hanya boleh dilakukan atas permintaan dan persetujuan perempuan yang bersangkutan dengan izin dari ibu bapa atau walinya. Petugas yang menyunat juga wajib memaklumkan kemungkinan berlakunya pendarahan, jangkitan dan rasa sakit.

sumber:http://www.autoblogsaya.com/2011/10/ternyata-sunat-wanita-itu-mengerikan.html