Get new freaking update to your email fast

11/07/11

Nenek Ini Hidup Tanpa Duit

Gambar: Heidemarie Schwermer (Orange)

BERLIN - Seorang nenek di Jerman hidup sihat, Sdn, dan bahagia setelah dirinya menderma seluruh wangnya 15 tahun yang lalu.

Heidemarie Schwermer, meninggalkan rumahnya di Dortmund dan saat ini berjalan dari bandar ke bandar hanya berbekal beg, telefon, dan laptop.

"Saya telah mencari cara bagaimana boleh hidup tanpa wang, saya boleh mendapat apa-apa yang saya perlukan dengan Sistem barter dan mendapatkan hadiah," ujar janda berusia 69 tahun itu, seperti dikutip Orange, Sabtu (9/7/2011).

Schwermer, yang telah mengeluarkan buku berjudul "The Star Money Experiment" menolak untuk menerima royalti daripada penerbit buku.

"Saya menyuruh penerbit untuk menderma royalti saya, hal itu akan membuat kebahagiaan bagi banyak orang," tambahnya.

Schwermer meninggalkan rumahnya pada 1996 lalu saat anak-anaknya meninggalkannya kerana sikap Schwermer yang jengkel terhadap masyarakat yang rakus.

"Saya tidak pernah kekurangan makanan, pakaian atau pun teman dan saya pun tidak stres. Saya tidak dikuasai oleh wang, cukai atau keserakahan," ujarnya

"Saya bahkan lebih sihat, sejak 15 tahun, saya tidak pernah pergi ke doktor dan saya pun tetap sihat, saya bahkan tidak perlu bimbang akan masa depan saya, saya menikmati setiap detik dari hidup saya," tegasnya. [International.okezone.com]