BAITULMAQDIS (Reuters) - Satu kebakaran hutan yang membunuh 42 orang di rantau Carmel di utara Israel dan mencetuskan usaha bantuan antarabangsa secara luas telah dipadamkan, polis Israel berkata pada hari Isnin.

Usaha untuk memadam kebakaran, yang meletus pada hari Khamis, telah dibantu oleh hujan semalaman, jarang berlaku di musim kering untuk Israel. Kebanyakan mereka yang terbunuh pengawal penjara yang dihantar membantu memindahkan penjara di pergunungan Carmel, selatan pelabuhan Haifa.

Haifa Ketua Polis Ahuva Tomer, yang mengalami kecederaan serius dalam misi itu, meninggal dunia pada hari Isnin, berkata keluarganya.
Media Israel, yang dinilai kos kerosakan di sekitar 2 bilion shekel ($ 550,000,000), berkata kebanyakan daripada anggota bomba asing yang telah menjawab rayuan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk bantuan akan berlepas di kemudian hari.


"Semua api secara rasmi dipadamkan tengah malam," kata jurucakap polis, Mickey Rosenfeld.
Beliau berkata lapan orang telah ditangkap kerana disyaki membakar sama ada dengan sengaja atau melalui kecuaian.
Bencana mendorong tuduh-menuduh dalam kerajaan campuran Netanyahu dan panggilan orang ramai untuk peletakan jawatan Menteri Dalam Negeri, Eli Yishai, salah satu daripada rakan-rakan yang paling berkuasa.


mangsa:


 

sumber:kaskus.id