Ini betul2 kerja gila. Aku rasa ini antara kenyataan tergila pernah aku dengar sepanjang aku hidup selama neh. Tak agak2 langsung. Puiiiiiiiiiiiiii.

Amek kaw.
Aku petik dari media indonesia. Harap2 neh kisah benar. 

Komuniti Kebangsaan Bahagian Urusan Agama Republik Azarbaijan memerintahkan kepada para khatib masjid diseluruh penjuru Negara untuk melaksanakan solat Jumaat, diganti dengan hari Sabtu.

Alasan pemindahan tersebut kerana dinilai mengganggu jam kerja, kerana hari Jumaat di Azarbaijan termasuk hari kerja resmi negara.
Menurut pemerintah Azarbaijan, pemindahan solat Jumaat ke hari Sabtu diharapkan dapat mengurangi kinerja para pegawai dan pekerja pemerintah.

Cuti rasmi pemerintah Azarbaijan adalah hari Sabtu dan Minggu, yang memungkin bagi pegawai pemerintah tidak terganggu jam kerjanya.

Menanggapi alasan pemerintah, khatib Masjid Masyhadi Dodosh, H Shahin Hasanali mengatakan, pemindahan tersebut dinilai sebuah sentimen politik belaka.

“Pemerintah khuatir solat Jumaat menjadi tunjang pendidikan politik yang boleh menggugat pemerintah. Yang namanya solat Jumaat tidak boleh dipindah hari,” ujarnya.


Republik Azarbaijan adalah negara kecil yang majoriti penduduknya beragama Islam. Dilaporkan, jumlah komuniti muslim disana mencapai 90% dari total keseluruhan warganya.

Keakraban rejim yang berkuasa dengan Israel, menyebabkan pegawai-pegawai pemerintah cenderung anti Islam.

Hingga kini, warga muslim Azarbaijan masih memperjuangankan hak-hak kaum muslimah untuk mengenakan jilbab.
Heran aku. Takan pemimpin bengap sangat tatau apa benda solat jumaat tue? Yang aku lebih terkejut ialah ;
1. Negara kecik = majoriti islam. 
2. Majoriti besar pula tue di mana 90% penduduk mostly muslim.
3. Tapi nak pakai hijab pun problem bagi negara majoriti muslim?
Pelik.. pelik. Nasib baik mufti sana bersuara. Dah tahu hari jumaat tue ada solat jumaat, ko pinda la cuti umum kepada hari jumaat dan sabtu. Yang pergi ikut stail barat sapa suruh? Sekarang masalah bukan terletak pada hari tetapi terletak pada akal pemikiran ko yang bengap.  Kalau sungguh orang islam mesti boleh fikir bahawa kita kena tukar hari cuti umum, bukan hari solat jumaat. BODOHHHHHHHH

Sumber : sc