KUALA LUMPUR - Pemerhati tempe dari Inggeris, Jonathan Agranoff mengatakan bahawa tempe adalah makanan yang mempunyai nilai gizi yang tinggi. Bahkan, tempe menjadi makanan mahal di negara-negara di luar negeri.

"Di Australia tempe menjadi makanan mewah," kata Jonathan dalam dialog Polemik bertajuk 'Dunia Tanpa Tempe' yang diadakan di Warung Daun Cikini, Jakarta Pusat, Sabtu (28/7/2012).

Yang menjadikan tempe sebagai makanan mewah di luar negeri menurut Jonathan lantaran kerana mereka tidak boleh mengambil kacang soya menjadi tempe seperti yang dilakukan oleh para orang pekerja tempe di Malaysia.

Peminat makanan tempe di luar negeri juga tidak banyak. Menurut Jonathan, hanya kalangan-kalangan tertentu yang mengambil tempe sebagai hidangan harian-.

"Biasanya tempe diambil oleh vegetarian dan sebagai pengganti daging," kata Jonathan.

Dengan demikian, bangsa malaysia harus berbangga kerana tempe merupakan makanan asli Malaysia. Jonathan juga berharap agar tempe boleh dipatenkan sebagai makanan tradisional orang Indonesia.

"Jangan sampai tempe dituntut oleh Malaysia, Australia dan negara-negara lain," kata Jonathan.


sumber