http://4.bp.blogspot.com/_cVxTBe6nmoY/SfVDSspeMoI/AAAAAAAAA-A/V_2NMt7XbK0/s400/MIE-GORENG%239.jpg

Dalam budaya china, mie bermaksud usia yang panjang, manakala jepun pula mementingkan mie dari beras kerana di saat mereka berperang , mie jadi peneman kelaparan


Jenis Mie
Ada beberapa jenis mie yang terkenal di daratan Asia. Entah itu dibuat tipis atau tebal, pipih atau bulat, terbuat dari gandum atau beras, setiap jenis mie memiliki sejarah tersendiri dalam dunia kuliner di negaranya. Menelusuri penggunaan dan sejarahnya, memang cukup rumit karena menyangkut budaya kuliner antar negara selama berabad-abad.

1. La Mian Mie
Mie tertua di dunia, La Mian bererti Mi Tarik.


2. Mie Ramen
Ramen , macam maggi segera je , berasal dari China.


3. Mie udon
mei gandum yang tebal ini merupakan mie yang terkenal di jepun.


4. Mie Soba
Nipis, mi yang popular di jepun .


6. He Fen dan Mie Pho
Mie beras yang disajikan dengan sup.



7. Soun
Dibuat dari pati kacang hijau.



8. Bihun
Bihu, seluruh asia makan makanan ini.


9. Idiyappam
Popular di Sri Lanka , dimakan dengan nasi dan acar.


10. Dotori Guksu






sumber :http://forum.viva.co.id/aneh-dan-lucu/200144-jenis-jenis-mie.html