Staffordshire, Bahasa Inggeris - Siapa menyangka kalau pemandu kereta ini boleh hidup lagi. Bertuah, meskipun terlanggar lori trailer, pemandu kereta ini boleh menyelamatkan diri.

Sebagaimana diberitakan, thisisstraffordshire.co.uk, sebuah peristiwa kemalangan lalu lintas terjadi di jalan highway A50 di Uttoxeter, Staffordshire, United Kingdom, Selasa (36/6/2012). Kemalangan itu melibatkan sebuah kereta yang dipandu perempuan berusia 20 tahun dan sebuah lori kontena .


 


Semasa kereta itu mendekati lori, tiba-tiba lori terguling ke kiri ke arah kereta itu. Lori kemudian jatuh menimpa kereta betul-betul di atas pemandu kereta itu. Namun, pemandu itu pantas dan langsung meloncat ke tempat duduk sebelahnya sebelum lori itu benar-benar membuat kereta penyek.

Perempuan itu memang terkejut, namun berjaya pulih. Ia hanya menderita luka ringan di tangan. Pegawai keselamatan memuji kecepatan si perempuan yang cepat bertindak balas ketika menghadapi bahaya. Sebab, bila melihat keadaan kereta itu, terlambat sedikit saja kecil kemungkinan pengemudinya akan selamat.

Insiden ini langsung menghiasi media-media di Inggeris, memuji perempuan yang selamat tersebut. [tjs]

 


sumber