HDMI adalah cara terbaik untuk menghantar audio dan video untuk ditayangkan pada tv teater rumah. Walau bagaimanapun, menyedari bahawa ia boleh mempunyai kesukaran dalam penghantaran data video pada jarak jauh.
HDMI
HDMI mengandungi video digital dari 480i untuk 1080p. Ia boleh menjalankan video 24Hz, Framerate asal untuk pawagam. (Bagi bidang teknikal, ini bermakna anda boleh mengelakkan pull-down 03:02 dan judder telecine.)

Sejak HDMI dihantar secara digital, kemerosotan isyarat amnya tidak berlaku dalam kabel pendek. Anda tidak akan mendapatkan gambaran yang kabur atau samar-samar dari HDMI. Walau bagaimanapun, penghantaran data jarak jauh HDMI mungkin mempunyai "tersangkut" atau kehilangan isyarat sepenuhnya.

HDMI boleh membawa jalur lebar tinggi audio digital, termasuk semua bentuk audio yang kini digunakan pada DVD, Blu-ray dan HD-DVD. Bentuk yang paling mencabar adalah 7,1 pelbagai saluran PCM.


Sumber (s):
,http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081123175500AAImQcX,http://www.eBuyHD.comChinese Fake Nokia N8 Phone Has a Fake HDMI Output (4 pics)

Chinese Fake Nokia N8 Phone Has a Fake HDMI Output (4 pics)Chinese Fake Nokia N8 Phone Has a Fake HDMI Output (4 pics)

Chinese Fake Nokia N8 Phone Has a Fake HDMI Output (4 pics)

p/s:biar papa asal bergaya.. hehehe

source