Siapa yang puas hati dengan kereta Malaysia ni, orang kata kereta Malaysia ibarat tin kosong, sekali dah langgar penyek, tak dapat dibaiki. Ini ialah cetusan dari ketidak puas hati Kakitangan Proton, dan jelas mereka berjaya untuk membuktikan Proton boleh setanding dengan kualiti kereta seperti yang dikeluarkan oleh syarikat Eropah.
 1. Saya berhenti menggunakan kereta Proton selepas saya meletak jawatan. Kerana saya ingin menikmati kualiti atasan mewah kereta Eropah dan Jepun.
 2. Proton telah dikenali untuk kereta murah. Andaian bahawa ia tidak boleh menghasilkan kereta yang berkualiti seperti yang diwakili oleh kereta Eropah, Jepun dan Korea.
 3. Pekerja di Proton tidak berpuas hati di atas reputasi ini. Mereka merasakan ia adalah salah untuk berfikir bahawa mereka tidak boleh menghasilkan kereta mewah. Ia sebenarnya adalah dasar syarikat untuk menghasilkan kereta pengeluaran besar. Rakyat Malaysia menjangkakan kereta Malaysia untuk menjadi murah. Kereta murah tidak boleh mempunyai kualiti dan ciri-ciri import yang lebih mahal.
 4. Orang di Proton mahu menunjukkan bahawa memberi sokongan, mereka boleh menghasilkan kereta yang berkualiti.
 5. Baru-baru ini saya memandu uji model mereka yang terbaru di landasan ujian di Shah Alam. Saya boleh mengesahkan dan meyakinkan pelanggan Proton dan rakyat Malaysia amnya bahawa model baru ini sepadan dengan mana-mana kereta yang berkualiti Jepun atau Eropah. Ia adalah keseronokan pemanduan. Seorang kawan asing yang tahu apa itu kereta, mengujinya dan berkata ia setara kepada standard / tahap kereta pasaran dari Eropah.
 6. Kereta ini menggunakan hot press steel body tekanan keluli panas yang lebih kuat daripada cold press. Ia mempunyai enjin 1.6 liter berkuasa turbo sama dengan kuasa 2.0 liter enjin. Enjin mematuhi Euro lima standard.
 7. Senarai spesifikasi menarik. Vehicle Seek Lamp, Wiper Auto Speed, Auto side door folding mirror, Push Start Button, Sensors for Automatic Wiper and Headlamp and GPS Antenna for Navigation System.
 8. Ciri tambahan lain Impact Sensing Door Lock, Continuous Variable Transmission, Security Alarm System, Immobiliser and Central Locking.
 9. Versi automatik memiliki Shift Lever dengan Tiptronic Mode dan Paddle Shifter diatas Steering Wheel untuk membantu menukar tujuh perubahan gear. ABS mencegah gelinciran / gelungsuran and BA (Brake Assist) untuk meningkatkan daya henti.
 10. Terdapat banyak lagi ciri-ciri yang meningkatkan prestasi enjin dan pemaduan kereta.
 11. Terdapat beberapa model dengan ciri-ciri yang kurang daripada saya menerangkan. Tetapi mereka semua adalah lebih tinggi untuk kereta Proton yang lain.
 12. Secara tidak lansung harga akan menjadi lebih tinggi walaupun berkemungkinan lebih murah daripada import dengan ciri-ciri dan kualiti yang serupa.
 13. Saya percaya ini adalah sebuah kereta yang hebat dan Proton serta rakyat Malaysia boleh berbangga dengannya. Tambahan Ringgit yang anda laburkan akan berbaloi.
 14. Kerata akan di dapati dalam tempoh masa 3 bulan.

Kriteria diatas dialih ke Bahasa Melayu dari Blog Chet Det