Muslim Inggris

Pemandangan para jemaah solat hingga dijalan-jalan raya mungkin dianggap hal yang sudah biasa di negara-negara yang majoritinya beragama Islam, apalagi pemandangan seperti itu juga akan lebih sering kita jumpa di kota kota suci Islam, katakanlah Mekah dimana bandar ini menjadi salah satu bandar utama bagi muslim di seluruh dunia. Semasa panggilan azan solat tiba para jemaah akan mendatangi masjid berdekatan untuk solat berjemaah, ini membolehkan jemaah solat di jalan ketika panggilan solat tiba menjadi perkara biasa disini.

Tapi bagaimana di bandar seperti London di United Kingdom? beberapa hari lalu tepatnya saat hari Jumaat di mana umat Islam utamanya muslim berkewajipan menjalankan ritual solat Jumaat di bawah naungan bayangan bangunan pencakar langit di wilayan London square mile terlihat ratusan muslim dengan khusuk menjalankan ibadah solat Jumaat berjemaah.

Tepatnya di Masjid Brune Street, di Spitalfields ratusan muslim berkumpul untuk berjamaah menjalankan solat Jumaat. Diwilayah ini memang banyak orang Asia Selatan dan muslim lain iaitu berbaur untuk ibadah, kelihatan disamping mereka membuat ibadah beberapa kereta mewah seperti Bentley diletakkan.
Kapasiti masjid yang hanya mampu menampung 100 jemaah tidak lagi cukup dapat diisi dengan kehadiran 300 jemaah yang bersemangat untuk solat berjemaah. Salah seorang jamaah yang diwawancara media berkata, beberapa tahun kebelakangan ini komuniti Islam di Britain meningkat cukup ketara.
Beberapa media seperti Daily Mail pun menjadikan topik kali ini sebagai Kota Mekah di Inggeris, sebuah warna baru dari semangat kehidupan beragama di negeri ini.


 Muslim Inggris

p/s:pemandangan macam ni kat Malaysia pun jarang kita jumpa.