Kali ini akan berkongsi tentang senarai Artis Korea Tercantik Tahun 2012. Selama ini penggemar hiburan lebih memandang Artis Hollywood sebagai penanda aras perempuan-perempuan terseksi. Perlu dipahami Terbitan tentang pelakon wanita hollywood lebih banyak dari actress-Korea dan negara lainnya.

Tidak mahu kalah dengan artis Hollywood, ternyata artis Korea juga memiliki segudang aktris cantik dan seksi. Siapakah Artis Korea Tercantik tahun 2012 ketika ini?
Inilah artis Korea tercantik tahun 2012:


1. Kim Hye Su

 
 
Walaupun usia Kim Hye Su tak lagi muda, artis korea kelahiran 5 September 1970 ini masih masuk dalam senarai artis terseksi di Korea. Artis yang lahir di Busan ini masih aktif di pentas hiburan Korea. Selain menjadi model dan pelakon, Kim Hye Su juga dikenali sebagai pengacara.

Banyak acara yang diacarakan artis korea ini termasuk talk show 'SBS Plus You'. Kim Hye Su memulakan debutnya di dunia hiburan Korea pada tahun 1986. Dia mendapatkan eatak dalam filem GGambo '. Dan dia juga mendapat watak ketika ia masih duduk di bangku sekolah.

Tetapi, nama Kim Hye Su mulai dikenal umum ketika ia membintangi siri 'Did We Really Love? mendampingi pelakon Bae Yong Joon. Walaupun banyaknya artis pendatang baru, Kim Hye Su tetap masih bertahan. Ia masih mendapat tempat untuk kerjaya keartisannya.

2. Shi-Hyang


Shi-Hyang dikenali sebagai model seksi Korea. Tak jarang wajah cantik dan tubuh indahnya itu menghiasi laman majalah di negaranya dengan pose-pose yang mencabar. Selain dikenali sebagai model, artis korea Shi-Hyang juga membawakan beberapa acara reality show di televisyen Korea.

3. Han Chae Young


  

Han Chae Young, merupakan salah satu artis Korea yang terkenal ketika ini. Ia sengaja mengambil jurusan seni di Universiti Dongguk. Penampilannya di siri 'Delightful Girl', sempat mendapatkan kritikan dari sejumlah penganalisa.

Mereka menganggap siri yang dibintangi artis kore Han Chae Young kelahiran 13 September 1980 ini tak akan meraih kejayaan. Ternyata anggapan itu silap besar. Siri tersebut berjaya dan melambungkan nama artis korea yang cantik ini. Siri itu menjadi kegemaran di kalangan muda dan juga orang dewasa di korea.


Penampilan Han Chae Young yang cantik disokong dengan tubuh yang proposional membuat Chae Young mendapat gelaran sebagai boneka Barbie- Korea. Ia juga sempat menyokong siri laris lain iaitu 'Boys Before Flowers' yang melambungkan nama Lee Min Ho.

Dalam siri yang diangkat berdasarkan cerita Jepun 'Hana Yori Dango' itu, Chae Young berperanan sebagai Min Seo Hyun seorang model yang juga cinta pertama Jihoo dilakonkan Kim Hyun Joong.

4. Han Ga In


 

 Han Ga In adalah seorang model dan artis Korea Selatan. Ia lahir pada 2 Februari 1982. Nama asalnya adalah Kim Hyon Joo. Ia memulai debutnya di 'Sunshine Hunting'. Lalu, ia membintangi 'Super Rookie' dengan aktor Eric Mun.
Han Ga In berkahwin dengan pelakon Yun Hung Hoon yang merupakan lawan lakonannya di 'Yellow Handkerchief'. Walapun telah berkahwin, tak membuat populariti artis korea yang cantik ini malap. Terbukti tawaran demi tawaran tetap menghampiri wanita ini.

5. Song Hye Kyo


 


 Wajah cantik artis korea Song Hye Kyo tentu tidak asing lagi bagi orang ramai di tanah air yang merupakan peminat berita gosip artis terkini. Wajah cantiknya memang terkesan keranas melalui beberapa siri yang dimainkan artis yang baru saja putus cinta dengan pelakon Hyun Bin ini.

Artis Korea Song Hye Kyo sudah membintangi banyak siri seperti 'Full House' bersama Rain dan juga cerita yang mengharu biru melalui siri 'Endless Love' bersama Song Seun heun.

Hampir semua drama yang dibintangi artis korea yang masuk dalam jajaran 100 wanita tercantik di dunia ini selalu menjadi hits. Hal itu tentu saja membuat populariti Song Hye Kyo di dunia hiburan Korea tetap tidak tergoyah walau bintang-bintang baru terus mewarnai dunia hiburan negeri Ginseng tersebut.


 sumber