Menurut laporan , dia telah melahirkan seorang bayi lelaki selepas kehamilan selama 31 minggu.

Bayi pra-matang, yang seberat 3.3 pound dilahirkan  di Hospital Wanita di bandar Puebla dan berada di Unit Rawatan Rapi pulih akibat radang paru-paru.


Ibu muda ini, yang tinggal di San Francisco telah kembali ke tanah airnya selepas pembedahan dan melawat bayi itu setiap hari untuk menyusu, kata pegawai hospital.

Pejabat Peguam Negara Puebla negeri kini menyiasat sama ada gadis itu telah dirogol dan siapa bapa,kata pengarah hospital Rogelio Gonzalez , mengikut UpFrontNewswire.

Undang-undang negeri Mexico berkata, ibu-ibu muda tidak mempunyai pengguguran kecuali perempuan boleh membuktikan dia adalah mangsa serangan seksual.

Umur minimum menyatakan persetujuan ialah 12 dan wanita yang menjalani pengguguran di Puebla menghadapi hukuman denda atau penjara jika mereka tidak dapat membuktikan mereka telah didera secara seksual.

Undang-undang ini sedang dikaji semula.

Perempuan, yang tidak dinamakan, tiba di kemudahan perubatan pada 22 Okt, mengalami komplikasi yang mengancam nyawa, termasuk sawan.

Pegawai hospital berkata bayi yang baru lahir adalah dalam keadaan yang baik walaupun ianya kelahiran pra-matang dan ibu pulih dengan baik.

Ini bukan merupakan kes pertama seorang gadis yang teramat muda yang melahirkan anak di Mexico.


ig