RelaxSudah.com-Gaya Menghormati pondan dan transeksual kembali diperlihatkan oleh Thailand. Semalam (15/12) syarikat baru di Negeri Gajah Putih itu, PC Air, memperkenalkan empat pramugari baru dari kalangan yang di banyak negara kerap menjadi sasaran tindakan diskriminasi tersebut. Mereka adalah Chayathisa Nakmai, Dissanai Chitpraphachin, Nathatai Sukkaset, dan Phuntakarn Sringern. Kemarin mereka bertugas untuk kali pertama melayani penumpang perjalanan domestik, dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi, Bangkok, ke Surat Thani, wilayah di selatan Thailand.

 "Mereka direkrut dengan kelayakan yang sama seperti pengambilan pramugari lain," mengikut kenyataan rasmi PC Air di laman mereka, sebagaimana dikutip dari Daily Mail. Hanya, ada syarat tambahan buat mereka: harus bertindak sepenuhnya seperti perempuan. Ertinya, cara mereka berjalan dan bercakap serta suara yang dikeluarkan mesti seperti perempuan..

PC Air yang bercita-cita meluaskan perjalanan mereka ke seluruh Asia memutuskan untuk merekut pramugari dari kalangan yang di Thailand biasa dikenal dengan sebutan pondan alias ladyboy itu setelah menerima lebih daripada 100 permohonan. Akhirnya, melalui proses yang ketat, empat pondan tadi terpilih bersama 19 perempuan dan tujuh lelaki.

Dibandingkan di negara-negara lain, di Thailand kaum pondan dan transeksual lebih mendapat pengiktirafan. Walaupun pada kad identiti rasmi mereka tetap tercatat sebagai lelaki. Pondan dan transeksual oleh Thailand boleh ditemui bekerja di pelbagai bidang, bukan cuma di kosmetik dan salon kecantikan seperti umumnya di Indonesia. Pertandingan ratu kecantikan untuk kalangan pondan di Thailand juga amat dikenali.


 Di negeri yang kini dipimpin Perdana Menteri Yingluck Shinawatra itu pula perniagaan pembedahan mengganti jantina berkembang luas. Banyak pesakit yang datang dari luar oleh Thailand, termasuk Malaysia.


 

p/s:macamana berubah pun, sisi maskulin tetap tidak hilang , 
sumber:sini