Mayat Rosalia Lombardo, anak kepada Sicily yang berusia dua tahun yang meninggal dunia pada tahun 1920, masih kelihatan segar. Mumianya yang dikenali dengan "Sleeping Beauty" disimpan dalam kotak kaca di Palermo, Itali.

Ramuan yang membuat mumia tersebut masih kelihatan segar menjadi rahsia selama bertahun-tahun. Namun, ahli antropologi biologi dari Institute for Mummies and the Iceman bernama Dario Piombino-Mascali berjaya mengungkap rumusan yang digunakan untuk mengawetkan Rosalia.


Ia mengetahui bahan-bahan yang digunakan dari kerabat dan orang-orang yang tinggal berdekatan Alfredo salafia, seorang taksidermis atau ahli pembuat awetan yang terbunuh pada tahun 1933. Dari Catatan tangan yang dibuat salafia terdedah bahawa ia menyuntik bahan-bahan kimia ke tubuh Rosalia berupa formalin, garam zink, alkohol, asid sulfur, dan gliserol.

Formalin merupakan bahan yang ketika ini paling biasa digunakan untuk mengawetkan mayat. Campuran Formaldehid dan air itu membunuh semua bakteria penyebab pembusukan daging. Salafia adalah salah satu pelopor penggunaan bahan kimia tersebut untuk mengawetkan mayat.

Sementara alkohol di kawasan yang kering akan berfungsi mempertahankan mayat Rosalia sentiasa kering sehingga lebih awet terhadap perubahan suhu dan kelembapan. Gliserol seperti minyak akan menghalang tubuhnya terlalu kering dan asam salisilat menghalang pertumbuhan kulat.

Namun, kunci utama pengawetan mayat tersebut adalah garam zink. Menurut Melissa Johnsons Williams, Pengarah Eksekutif American Society of embalmers, zink tidak digunakan dalam proses pengawetan di Amerika Syarikat. "Zink membuatnya kaku. Anda boleh mengangkatnya dari peti dan membiarkannya berdiri," jelas Williams.

 


sumber