# 6Another female prisoner feeds Xiuling dumplings for late night snack

Seorang wanita muda duduk bersila di atas tanah ketawa, sambil disuap Lychee. Dan dia juga bermain kad terup.


Sukar untuk kita melihat gambar - gambar ini, kerana jarang sekali banduan terdiri dari orang perempuan. Di China , hukuman seperti ini dapat dilihat sedekad hanya sekali.

Pegawai-pegawai Komunis terkenal berhati-hati mengenai hukuman mati, dalam sebuah negara yang menjalankan hukuman yang lebih daripada mana-mana orang lain.


Tetapi dalam usaha yang tidak pernah berlaku sebelum ini, jurugambar orang awam yang tidak dinamakan telah dibenarkan mengambil gambar di dalam  Pusat Tahanan bagi wanita di bandar perindustrian Wuhan, di tengah-tengah China. Lelaki itu mengambil suatu siri gambar pada 24 Jun, 2003.
Tetapi dimaklumkan bahawa pihak berkuasa melarang mereka daripada diterbitkan gambar itu. Kerajaan takut mereka akan menimbulkan rasa simpati untuk banduan wanita.


 Walau bagaimanapun, minggu lepas gambar-gambar ini telah diterbitkan buat kali pertama pada Phoenix TV, sebuah stesen penyiaran  di Hong Kong.


Jurugambar itu telah diberikan akses kepada Qingxiu Ma, Li Juhua, Dai Donggui dan Dia Xiuling dari 09:00 sehingga 07:21 pagi seterusnya. Wanita-wanita itu disabitkan kesalahan mengedar dadah dan dihukum mati.


Cik Donggui dilihat sedang berhati-hati melipat pakaian di dalam penjara. Dia tersenyum sambil memaparkan di bahagian atas merah untuk jurugambar, memilih apa pakaian yang terakhir akan dia pakai.


Beliau, dengan tangan dan kaki terbelenggu,  memegang semangkuk sup kacang hijau. Di sudut bilik ,semangkuk merah yang digunakan untuk membasuh dan hidangan yang diberikan kepada banduan . 


Sebentar kemudian pengawal muncul dan suapan Lychee satu sudu sebelum dia diiringi untuk pergi digantung. Apabila dia bersiap untuk diambil, Cik Donggui memakai inai dengan bantuan pengawal penjara.


Banduan berusia 25 tahun yang montel, yang telah ditangkap membawa 7000 gram dadah yang menyalahi undang-undang, adalah yang paling menghiburkan tahanan.Dia bimbang dia 'terlalu gemuk' dalam baju tidur dia. Satu lagi imej menunjukkan dia memaksa memasukkan kaki ke dalam sepasang kasut yang baru.Tetapi sepanjang malam dia gelisah, dan mula meminta kepada tuhan untuk menolongnya.
Pada 06:00, Cik Qingxiu, 49, menyerahkan pakaian lama kepada penghuni lain yang memerlukannya. Dia bergerak ke sel sementara dan menyertai Cik Xiuling, sambil titisan air mata diiringi.


Beberapa gambar-gambar terakhir menunjukkan tahanan yang berjalan ke dalam  tempat pelaksanaan. Ada antara mereka yang kaki mereka dikongkong kerana mereka menyertai 16  kali berturut-turut  kematian lain.


Cik Xiuling dipegang oleh seorang pengawal, tetapi dia tidak boleh menghentikan diri daripada menangis kerana hidupnya menarik  untuk diakhiri Wanita ini ditembak di kepala.p/s:zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..........


# 1Dai Donggui tries outfit for her wear before her execution# 2female police officer feeds lychee condemned drug dealer Dai Donggu# 3 pm the evening before her executioninmate records condemned drug trafficker Juhua last will and testament


# 4Dongguihandcuffs and ankle shackles neatly folds her red clothes onto the mattress she sleep before she shot the morning


# 5Her last mealDonggui picks bowl green bean soup red stool that also has McDonalds fries burger and ice cream# 6# 7Xiulingthe youngest the female death row inmates excited and exaggerated


# 8Xiuling smiles she squeezes into the new shoes she will wear for the execution

# 9Xiuling sits with prison guards and inmates the night before her executionrevealing her natural lively side she rests her head against another woman


# 10Xiuling and Qingxiuboth sentenced die play cards with other inmates guards look  The group appear relaxed and upbeat
Malam last., bukak kitab dulu,
# 11Xiuling tries black topshe felt the white top made her look fat Another death row inmate looks  her feet shackles

# 12 the morning the execution Qingxiu third from right instructs that her clothes given ordinary inmate who needs clothes


# 13am the morningthe convicts are walked into the execution ground face their death the guards watch them


# 14Xiuling the front the line other convicts are walked front members the public the execution ground

# 15Minutes before she shot the back the headXiuling breaks down tears She was the only one the prisoners cry the morning the execution
Xiuling, menangis, ketika hendak ditembak di kepala...P/s: ketawa dan airmata..

at