Lubang biru adalah biasanya berbentuk lingkaran, berdinding curam, dan dinamakan dari warna birunya yang lebih tua dari perairan sekitarnya kerana lebih cetek. Pengaliran air lubang biru yang kurang sehingga sedikti oksigen, dan umumnya toksik ada di kedalaman tertentu sehingga tidak boleh menyokong kehidupan, kecuali sejumlah besar bakteria.

Lubang biru terdalam di dunia sedalam 202 meter (663 kaki) iaitu Dean 's Blue Hole, yang terletak di bay west di Clarence Town di Long Island, Bahamas.

Lubang biru di Bahamas merupakan harta saintifik dan mungkin menjelaskan kehidupan di bawah perut Bumi. Penemuan-penemuan yang diperolehi daripada explorasi di bawah bumi ini untuk pemahaman manusia atas karya cipta Yang Maha Kuasa
penyelam pakar mempunyai bekalan besar peralatan eksentrik untuk mengumpul sampel. Alat Turkey baster-nya (biasa untuk mencalitkan pati ke daging ayam Belanda) mengumpulkan debu-debu merah yang tertiup daripada Sahara pada zaman purba, dan beg kuning besarnya membawa stalagmit ke permukaan untuk dkaji sebagai bukti perubahan iklim mendadak di masa lalu.

Mengikuti pemandu yang menjadi tempatnya menggantungkan hidup, seorang penyelam berenang dengan hati-hati melalui hutan stalagmit di Dan 's Cave di Pulau Abaco. Terkena sentuhan sirip renang satu kali saja, formasi mineral berusia sepuluh ribu tahun tersebut akan pecah berselerak.

wb