Jika selama ini yang ditatoo adalah kulit tubuh, dengan ragam corak gambar yang berwarna warni dan menarik sudah cukup membuat yang mempunyai bangga, bagaimana dengan ini, sebuah tato yang dilukis dengan jarum di kornea mata anda? beranikah anda mencuba?

Tato bola mata ini dilakukan dengan menyuntik bahan warna ke lapisan atas mata. Kedengaran bunyi ekstrim memang kerana bahagian putih bola mata atau kornea akan menjadi medan yang dilukis.

Perlu keberanian besar untuk mencubanya. Selain berani menahan sakit akibat tusukan jarum di bahagian mata, juga harus bersedia menghadapi risiko kesihatan yang membahayakan mata.

Hanya doktor pakar mata yang boleh melakukan teknik tersebut. Seorang artis tato biasa tak akan berani. " Saya bukan doktor. Saya tidak akan melakukannya untuk sesiapa pun. Saya tidak mahu bermain - main dengan hal yang boleh menimbulkan risiko penglihatan, " ujar Al, seorang seniman tato, seperti dilaporkan Times of India.Himanshu Mehta, doktor pakar mata mengatakan, tatu bola mata boleh dilakukan setelah melalui kajian selama satu tahun. Hampir semua doktor mahu melakukannya hanya jika benar - benar selamat dan tidak berisiko menimbulkan kanser jangka panjang.

Mehta berkata, tatu bola mata harus dilakukan oleh seorang profesional di bidangnya. Kegagalan teknik ini boleh menimbulkan pendarahan atau jangkitan pada mata dan meningkatkan risiko buta. Tato bola mata juga boleh merosakkan pembuluh darah dan perforasi. " Kornea, lapisan halus dan lutsinar di atas retina, merupakan tetingkap untuk melihat dunia, " katanya.

Meskipun demikian, ada manfaat perubatan dari tato ini. Selain menukar warna kornea, tatu ini juga bermanfaat untuk menutup cacat seperti parut kornea dan leucoma, kabur bekas luka ringan pada kornea. Teknik tatu ini dilakukan untuk membuat mata kelihatan normal, tidak untuk tujuan estetika.

Yang pertama mencuba tatu bola mata adalah seorang warga Kanada, Pauly Unstoppable. Sebanyak 40 suntikan tinta biru menjunam bahagian bawah korneanya untuk menukar warna putih bola matanya menjadi biru nila.

Selain tato mata, teknik ekstrim lain adalah tindik mata. Pelbagai pilihan tindik berbentuk hati, bulan sabit, haiwan atau potongan kecil permata berukuran sekitar 3.5 mm, akan ditempatkan di konjungtiva mata, lapisan lutsinar yang menutupi permukaan luar mata. Seluruh proses tindik mata tidak lebih dari 15 minit.

dhanish