Kaherah,Mesir- Seorang  blogger yang merupakan pelajar universiti di Mesir, Aliaa Magda Elmahdy yang upload gambarnya dalam internet dengan alasan tidak setuju dengan halangan kebebasan bersuara di negara berkenaan.Ianya telah mencetuskan kemarahan pelbagai pihak.

Aliaa,20, mengupload gambar bogelnya sejak beberapa hari yang lalu dalam Facebook,blog dan twitter dan mengatakan dia membuatnya untuk "Revolusi Kebebasan".

Dia menerima lebih 1.5 juta pengunjung sejak gambar bogel itu disiarkan dan pengunjung laman webnya bertambah setiap 3 orang selama 2 saat.

Aliaa menerima pelbagai komen dalam blognya itu dengan kebanyakannya melahirkan rasa terkejut dan marah dengan tindakan yang tidak bermaruah itu.

Ia termasuk gelaran  pelacur murahan yang sakit jiwa, dan menggesa polis menahannya.

Dalam blognya itu, Aliaa yang menuntut di Universiti Amerika di Kaherah menggelar dirinya sebagai sekular, liberal, feminin dan vegetarian itu, mendakwa dirinya sebagai atheis sejak berusia 16 tahun.

Gadis itu juga turut mengecam wanita yang memakai hijab di Mesir dengan mendakwa mereka berbuat demikian kerana takut dipukul di khalayak ramai dan atas paksaan keluarga.

Aliaa mendakwa gambar itu diambil di rumah teman lelakinya, Kareem namun kemudian menukar kenyataan itu dengan menyatakan gambar itu diambil di rumah ibu bapanya beberapa bulan sebelum bertemu Kareem.

Pada mulanya gadis itu mendakwa sebagai anggota Pergerakan Belia 6 April Mesir, namun kemudiannya menarik balik kenyataan itu selepas pergerakan itu menafikan dia pernah menjadi anggota kumpulan itu.

Dalam pada itu, Pergerakan Belia 6 April Mesir menyifatkan tindakan gadis itu menyamar sebagai anggota pertubuhan berkenaan sebagai satu konspirasi.

“Gadis bernama Aliaa al-Mahdy ini telah menyebarkan pembohongan mengenai kumpulan ini. Kami tidak mempunyai anggota yang terlibat dalam perbuatan tidak bermaruah dan dia ini adalah agen Keselamatan Negara yang hanya ingin merosakkan imej kami selepas kejayaan protes anti kerajaan yang berjaya menyingkirkan Hosni Mubarak, Februari lalu,” kata pergerakan berkenaan dalam satu kenyataan.cotatua:aku tak sebarkan gambar bogel dia kat sini, kalau nak tengok ,cari sendiri.

MNH