MENCARI perhentian bas yang bersih dan selesa boleh anda lakukan di pelbagai negara. Namun bagi anda yang sedang mengelilingi dunia, termasuk perhentian - perhentian bas terunik juga bukan menjadi hal yang sukar.

Ini perhentian - perhentian bas terunik di dunia


1. Swing Bus Stop, British


Tempat perhentian ( perhentian ) bus Swing di Kota London mempunyai kreativiti yang cukup tinggi di mana hampir setiap calon penumpang yang sedang menunggu kedatangan bas boleh bermain buaian terlebih dahulu. Hanya ada satu buaian saja yang tersedia di lokasi perhentian.


2. Sheffield Bus Stop,British


Keunikan perhentian bas ini dilihat pada bahagian atapnya yang ditumbuhi dengan tanaman rumput hijau, sehingga menyerupai padang bola sepak yang berada di pinggir jalan raya di Kota Sheffield, Inggeris.


3. Curitiba Bus Stop, Brazil


Bagi Anda yang sedang berada di negara Brazil, cubalah singgah ke Kota Curitiba. Di sana terdapat  perhentian bus unik Curitiba yang berbentuk seperti tabung kaca dengan kelengkapan dua buah tangga kecil di  pintu.

Halte Curitiba ini dijadikan tempat pemberhentian khusus lima jenis bus yang berbeza.


4. Guarana Antarctica Bus Stop, Brazil


Brazil dikenali sebagai gudangnya pemain bola sepak terkenal. Oleh kerana itu, di Kota Sao Paulo Brazil dibuat perhentian bas gol bola sepak unik yang bernama Guarana Antartica Bus Stop. Mulai dari tiang hingga bakul menyerupai gol bola sepak yang asli.


5. Perhentian Bus Sekolah, Amerika


Stesen bas di Athens, Georgia Amerika ini dibuat dengan reka bentuk yang menyerupai sebuah bas sekolah. Di setiap bahagian bumbung perhentian diberi lampu dan tulisan school bus agar dilihat oleh 3 unit bus sekolah tua yang biasa berhenti di situ. Namun sayangnya, perhentian bas sekolah ini hanya mempunyai 3 kerusi penumpang yang sangat minimum.

6. Strawberry Bus Stop, Jepun


Bukan disebut Jepun, jika tidak mengamalkan bangunan - bangunan unik seperti perhentian bas strawberi ini. Selain strawberi, Negara Sakura ini juga mempunyai perhentian bas buah lain, seperti perhentian bas limau, tembikai dan labu.


7. Hammock Bus Stop, Kanada


Menunggu adalah hal yang paling membosankan, termasuk saat menunggu bas yang belum kunjung tiba. Namun kebiasaan seperti itu mudah anda atasi jika di setiap perhentian bas mempunyai kemudahan menarik, seperti keranjang tidur ( hammock ) di Vancouver Kanada. Selain unik, anda pun boleh tertidur nyenyak di lokasi perhentian.