Pada tahun 2009 yang lalu seorang gadis kecil mendapat pujian sebagai " gadis kelahiran 1990 - an yang paling bijaksana. " Namanya Zhang qianqian, dan ia bekerja di tempat pembuatan batu bata di bandar Guizou, 12 jam sehari semasa bercuti musim panas. Selain itu ia juga mengasuh adik perempuan serta si - kembar saudara bongsunya. Kisah Zhang membuktikan sebuah pantun China kuno: " Anak - anak keluarga miskin menjadi penyambung hidup sejak dahulu lagi."

Seorang bloger telah memberi komen keatas foto - foto tersebut, " Hidup tidak mudah. Sama seperti gadis muda itu, dia tidak dapat menikmati percutian musim panas, kerana perlu bekerja keras untuk mengurangkan beban orang tuanya. "
Banyak dari yang lain juga menyatakan simpati mereka. Seseorang telah menulis, " Betapa pahitnya! Saya tidak boleh membantu, air mata terasa menitis setiap memandang gambar tersebut. Itu mengingatkan saya pada masa kanak - kanak saya di luar bandar ".
Menurut penulis artikel foto tersebut, gambar - gambar itu diambil pada sebuah tempat pembuatan batu bata di kawasan luar bandar, selatan wilayah Jiangsu. Pekerja - pekerja di sana bekerja dari pukul 6 pagi hingga 6 petang dengan rehat yang singkat disiang hari.
Gadis dalam gambar tersebut perlu menarik pedati untuk menghantar batu bata, sambil mengasuh beberapa adik kecilnya yang sedang bermain. Sebagai penghantar batu bata, para pekerja mendapat upah sekitar 30 yuan ( kira - kira US $ 4,40 ) satu - hari.
Penulis itu mengatakan bahawa ia tidak berniat memperoleh wang daripada foto - foto ini. Dia hanya ingin melakukan suatu hal yang mungkin boleh membangkitkan perasaan kasihan kepada si majikan untuk membebaskan gadis tersebut daripada perhambaan.
Zhang qianqian ( 15 ) bekerja 12 jam sehari di pembuatan batu bata di luar bandar China selama bercuti musim panas 


http://www.ikadanewsonline.com/2011/11/sangat-mengharukan-kisah-gadis-kecil.html