Sebuah majalah yang dianggap menghina Islam terbit di Perancis. Majalah bernama Charlie Hebdo itu, menuliskan Nabi Muhammad SAW sebagai editornya.Majalah itu dinilai mengganggu Islam kerana menghina kemenangan kumpulan Islam di Tunisia dan juga Libya melalui revolusi. Kandungan dari majalah yang terbit setiap minggu ini pun mengandungi lawak jenaka tentang Islam. Demikian seperti diberitakan Daily Mail, Rabu ( 2/11/2011 ).

Di laman belakang, digambarkan pula peribadi Nabi Muhammad dengan menggunakan hidung merah seperti badut dan berkata, " Ya, Islam sejajar dengan humor. "

" Jenaka ini tidak lucu, majalah ini juga dengan sengaja memprovokasi kemarahan dan ketidakbahagiaan umat Islam, pembaca dari majalah ini tentunya akan melontarkan pendapat negatifnya. Bila majalah ini ditulis dengan tema Kristian, tentunya umat Kristian juga akan marah, " ujar Aktivis Islam Perancis Ahmed Dabi.

Meskipun demikian, pihak dari majalah ini mengatakan, dirinya tidak merasa membuat sebuah tulisan yang provokatif.

" Kami memandang ini sebagai pekerjaan rutin kami. Yang paling berbeza adalah munculnya si nabi dalam sampul depan. Ini mungkin menjadi hal yang cukup jarang ditemui, " ujar jurucakap Sharia Weekly.

Pada 2007 lalu, mahkamah di Paris juga menolak tuntutan yang diajukan oleh dua organisasi Islam di Perancis yang mendakwa Charlie kerana mencetak gambar kartun dari Nabi Muhammad yang muncul di suratkhabar Denmark.

Sekira enam juta warga Muslim hidup di Perancis dan mereka pun merupakan kumpulan yang terbesar di Eropah Barat. Insiden kartun Nabi Muhammad tersebut sangat membuat warga Muslim Perancis berang.