Secara rasmi Vatican mengeluarkan protes kepada syarikat clothing Benetton atas penggunaan gambar Paus Benedictus XVI yang mencium seorang imam betul-betul di bibir, yang dijadikan iklan.


Jurucakap Vatican, Pastur Federico Lombardi mengatakan iklan tersebut salah dan telah memanipulasi penggunaan gambar Paus dengan teknik gambar montaj yang sangat tak boleh diterima dan merancang akan mengambil tindakan undang-undang kepada syarikat tersebut.
" Iklan tersebut sangat tidak menghormati Paus, dan penghinaan atas kepercayaan dan contoh nyata bagaimana iklan dapat mencederakan Peraturan - Peraturan elemen penghormatan kepada manusia hanya untuk mencipta perhatian dengan cara provokatif, " katanya.
Gambar besar ( banner ) yang memaparkan wajah Paus dan imam itu digantung di jambatan berhampiran Vatican pada Rabu ( 16/11 ) sebelum dipindahkan. Gambar montaj lain di iklan yang sama, yang menyatakan bahawa Benetton menyokong Unhate Foundation, memperlihatkan pemimpin dunia lain saling berciuman bibir.
Presiden Barack Obama kelihatan berciuman dengan Presiden Venezuela Hugo Chavez di salah satu iklan.
Syarikat produk fesyen dan fashion penyokong lain seperti minyak wangi dan jam tangan ini memang dikenali dengan kempen iklan mereka yang kontroversi, termasuk salah satu iklan yang memperlihatkan ibu bapa yang bersedih di tepi katil seorang lelaki yang tenat kerana AIDS.

sumber: kb