Tahun 1992, atlet judo pemenang pingat emas dari China, Zhuang Xiaoyan, merasa gembira kerana mendapat hadiah mewah berupa tin emas seberat 200 gram dari syarikat minuman terkenal di China. Namun fakta yang terungkap baru - baru ini telah membuat ia kecewa.

Gambar: Chinasmack

Tin minuman tersebut, yang didakwa oleh syarikat minuman tin Jianlibao adalah emas asli seberat 200 gram, ternyata tidak seasli yang syarikat tersebut katakan.

Zhuang sebelumnya tidak mempunyai perasaan curiga sedikitpun terhadap hadiah penghargaan tersebut. Ia menyukainya, menjaganya bagaikan sebuah harta karun dan bahkan menyimpannya di dalam tempat simpanan di Bank selama 3 tahun. Baru ketika pada bulan Julai lalu telah melihat terdapat sedikit bahagian yang menggelembung di permukaan bekas tersebut, ia periksa dan mendapati bahawa di bawah permukaan berwarna emas itu ternyata berwarna perak.

Gambar: Chinasmack

Zhang kemudian memeriksanya ke sebuah penjual emas skala besar di Shenyang. Hasilnya sangat mengejutkan. Harta karun miliknya itu ternyata cuma dihargai bernilai 50 yuan atau kira-kira 70 ribu ringgit. Padahal dengan kadar semasa ini, emas 200 gram seharusnya sudah bernilai lebih daripada 100 juta ringgit.

Pabila kejadian ini terdedah kepada di media, Jianlibao dan komisyen sukan di China mendapat kecaman keras oleh warga China.

Jianlibao mengatakan syarikat mereka telah mengambil langkah rasmi untuk menyelidik kejadian ini.