1. Durian.

Banyak yang tak tahu kalau durian itu berasal dari Malaysia.
2. Manggis.
Kalau durian itu raja buah, maka manggis ialah ratu buah, Dikatakan Ratu Victoria tergila-gilakan buah ini.

3. Kedondong,
Buah ambarella ini mempunyai rasa yang dashyat.

4. Jambu air
Jambu air atau java apple berasal dari Malaysia.


5. Belimbing atau Carambola
Buah ini berasal dari Malaysia juga dikenali sebagai star fruit.

6. Pisang
Ini ialah buah yang berasal dari Malaysia, dikatakan Paris Hilton memakannya untuk menambah tenaga.

7. Rambutan
karena kulitnya seperti ditumbuhi rambut, maka buah berasal dari Malaysia ini dikenal dengan nama rambutan. Pada tahun 1906, Malaysia pernah mengekspor tbiji rambutan ke Amerika Syarikat. Tapi sayang, rambutan tidak boleh hidup di sana. Sekarang beberapa negara, seperti Thailand dan Indonesia terkenal sebagai pengeksport rambutan .

8. Salak
disebut dengan sebagai Snake Fruit kerana kulitnya yang bersisik. Buah ini berasal dari Malaysia. . Sayangnya, banyak yang kata buah ini berasal dari Thailand atau Indonesia bukan Malaysia

mrcoppa

p/s: haha, buah pun nak tiru, buah penumbuk aku je indon ni nak makan hak2