Putera kerajaan Inggeris, Charles, mendedahkan bahawa dia adalah keturunan Vlad si Pembantai, tokoh yang menginspirasi watak Drakula. Kerana itu, dia merasa bertanggungjawab untuk memelihara kawasan Transylvania, Romania, tempat Drakula tinggal.


 
Diambil dari Time, Sabtu 29 Oktober 2011, Charles menyampaikan hal ini dalam sebuah siaran televisyen di Inggeris, Wild Carpathia. Dia mengatakan, mengikut nasab keluarga kerajaan, Vlad si pembunuh berhubung dengan nenek moyangnya, Ratu Mary.

Atas dasar hubungan nasab inilah, Charles membeli rumah di kawasan hutanTransylvania. Dia bersama kerajaan tempatan berupaya mengekalkan kawasan yang disebutnya sebagai harta karun Romania tersebut.
" Transylvania mengajar kita banyak. Ini adalah sudut terkini di Eropah yang masih asli.Kita harus mengkaji sebelum terlambat, " kata Charles.

Menurut pembawa majlis tersebut di Daily Mail, Charlie Ottley, Charles kelihatan bangga mempunyai keturunan seorang pembunuh. Walaupun, seharusnya tidak ada yang perlu dibanggakan.

Nama Vlad diganti menjadi Drakula, pontianak penghisap darah, dalam novel besutan Bram Stoker tahun 1857 bukan tanpa sebab. Ketika berusaha menguasai Eropah pada abad ke - 15, Vlad menyembelih 80.000 orang. Kepala mangsanya dipamerkan di hujung tongkat, memenuhi seluruh negaranya.