Pencabulan  di atas pengangkutan awam adalah masalah antarabangsa, tetapi syarikat-syarikat keretapi Jepun telah menemui satu cara yang berkesan untuk menghentikan dengan memperkenalkan kereta api wanita sahaja dan kereta kereta bawah tanah.


Ia satu fakta yang diketahui bahawa Tokyo adalah penuh sesak dan yang paling ketara semasa waktu puncak,

Biasanya kebanyakan orang buat hal sendiri, membaca majalah, memeriksa e-mel mereka atau bercakap di telefon, tetapi sesetengah lelaki lebih suka bercakap kotor kepada perempuan-perempuan akan datang kepada mereka dan meraba-raba mereka.

Ini jenis pencabulan atau " chikan " sebagai orang Jepun memanggilnya, yang berlaku setiap hari di bandar-bandar utama Jepun, dan kebanyakan wanita memilih untuk tenang , kerana cara tradisi lelaki yang dikuasai masyarakat Jepun. Tetapi sejak stesen keretapi Jepun memperkenalkan kereta kereta api wanita sahaja, mereka tidak perlu, lagi.

Dengan pencabulan  yang begitu popular, pertama kereta wanita sahaja nampaknya mula diperkenalkan pada tahun 1912 di Chuo Line Mine hadir untuk menghalang manusia daripada Melihat wajah-wajah cantik pelajar muda perempuan, tetapi ia dihentikan pada tahun 1973.


Kereta kereta api wanita moden hari sahaja telah diperkenalkan pada bulan Disember 2000 sebagai tindak balas kepada aduan mengenai lelaki wanita meraba-raba dalam keadaan mabuk semasa musim  parti. Ia terbukti berkesan untuk tahap tertentu dan syarikat-syarikat lain mengikuti contoh yang memperkenalkan kereta khas mereka sendiri.

Beberapa beroperasi sepanjang hari, ada yang hanya pada waktu puncak dan secara umumnya dijumpai pada kereta api perkhidmatan pesat dengan jarak yang lebih panjang di antara berhenti. Malangnya, tidak semua wanita patut dalam kereta kereta api sesak semasa selang yang sibuk, dan ada yang untuk naik dalam orang - orang yang biasa, di mana ancaman meraba-raba masih tenun.

Rupa-rupanya cara terbaik untuk mengendalikan keadaan diraba-raba ialah menangnkap tangan peraba, sentakakan tangannya dan menjerit " chikan " kerana ini taktik memalukan sangat berkesan dalam masyarakat Jepun. Walau bagaimanapun, pencabul tahu wanita yang paling Jepun adalah terlalu malu untuk bertindak balas di khalayak ramai. Kanak-kanak kecil, warga emas dan orang - orang kurang upaya adalah orang-orang yang hanya dibenarkan kepada kereta-api wanita sahaja.

Beribu-ribu orang-orang Jepun yang ditangkap atas tuduhan meraba-raba setiap tahun, dan pada tahun-tahun kebelakangan ini, orang-orang yang telah secara palsu dituduh dan orang - orang yang takut didakwa dengan pencabulan telah meminta kereta-api untuk lelaki sahaja diperkenalkan dalam semangat kesaksamaan gender.

Setelah mereka telah diperkenalkan di Jepun, negara-negara seperti Indonesia, India dan Filipina yang diperkenalkan kereta kereta api mereka sendiri wanita sahaja.Video:

p/s : pengasingan gender dah lama islam galakkan..

http://bit.ly/vVbk2p