Kisah Penjahat - Penjahat2 ini begitu menggegarkan  negara masing - masing.


 
1.Phoolan Devi: Membunuh 22 Laki - laki untuk membalas dendam perkosaan terhadap dirinya

Phoolan Devi: Membunuh 22 orang laki-laki sebagai balas dendam atas perkosaan brutal yang dilakukan oleh geng Thakur selama dua minggu sehingga membuat keadaannya hampir2 mati dan berkali-kali pengsan ketika diperkosa.  Kekejaman kumpulan ini membuat luka batin mendalam pada jiwa Phoolan Devi.
bilamana dia berjaya melarikan diri dari cengkaman geng2 yang kejam ini, dia pun berubah menjadi wanita bengis @ jahat dan melakukan pelbagai kejahatan.  Jalan hidup seseorang memang tak boleh diteka. Takdir membawanya bertemu dengan beberapa orang yang memperkosa dirinya di masa lalu.  Itulah first sekali terjadinya pembunuhan berdarah yg menggegarkan India.
Phoolan Devi pun menembak membabi buta 30 laki-laki atas nama balas dendam, 22 orang di antaranya mati.  Tapi tahukah anda di kemudian hari Phoolan Devi akhirnya menjadi ahli parlimen India yang dihormati dan dicintai rakyat. Macamana lah dia boleh jadi?
Begini ceritanya: phoolan Devi akhir tahun 1963 di sebelah utara India dari keluarga berkasta rendah dan miskin.  Kemalangan-demi kemalangan hidup dialaminya sejak dia kecil hingga dewasa. .  Bayangkan, usia 11 tahun dia dinikahkan keluarganya dengan seorang laki-laki yang usianya tiga kali ganda.  Tapi rumah tangganya kacau bilau, si suami meninggalkannya, dan dia pun dibuang oleh keluarganya.  Yang paling menyedihkan, dia berkali-kali diperkosa sekelompok lelaki tak bertanggung jawab.  Itulah yang akhirnya membuat luka mendalam dalam jiwanya dan dia pun berubah menjadi peribadi yang jahat.Dia pun menjadi perompak.
Pada 1979 dia dipenjarakan di Behmai, desa Thakur.  Setiap malam selama dua minggu, geng Thakur datang memperkosa wanita ini secara bergilir sampai dia pengsan berkali kali.  Akhirnya, Phoolan Devi berjaya melarikan diri dan kemudian membentuk kumpulan sendiri.
Suatu ketika dia dan geng dia merompak kampung-kampung di Behmai.  Tapi peristiwa rompakan itu kemudian berubah menjadi peristiwa balas dendam bagi Phoolan Devi ketika dia mengenali dua di antara mangsanya adalah orang yg melakukan perkosaan terhadap dirinya.  dia cepat2 terus menggugut dua laki-laki ini untuk bagitahu siapa pimpinan gank Thakur, dengan ancaman akan menembak penduduk.
Tapi usaha untuk mendedahkan perogol2 itu gagal, Phoolan Devi marah besar.  Dengan kemarahan yang memuncak, dia pun menghimpunkan lelaki2 dan menembak mereka semua.  Dengan tembakan membabi buta membuat 22 dari 30 laki-laki mati.  Kejadian itu dikenali sebagai peritiwa pembunuhan beramai-ramai St Valentine terbesar yang pernah dilakukan oleh seorang penyamun sepanjang sejarah India.
Kemudian, polis melakukan perburuan secara besar-besaran terhadap Phoolan Devi.  Ribuan laki-laki dan helicopter dikerahkan untuk menangkap Phoolan Devi.  Tapi wanita ini sungguh licik seperti belut, semua usaha itu tak berhasil.  Akhirnya Phoolan Devi sendiri datang menyerahkan diri pada tahun 1983. Ketika itu kesihatannya sudah menyusut, dan banyak ahli gengnya telah mati.  Phoolan Devi dipenjara selama 11 tahun. Ketika Keluar dari penjara, populariti Phoolan Devi justru terus meningkat naik, dia merupakan symbol perlawanan rakyat jelata terhadap ketidak adilan hidup. d Ia pun terpilih menjadi ahli parlimen India.
Pada 25 Julai, 2001, Phoolan Devi mati secara tragis  kerana tembakan,ketika dia akan membuka  pintu keretanya yang diletakkan di kediamannya di New Delhi.  Sher Singh Rana mengakui menjadi pembunuh., kerana  dia menuntut bela atas kematian 22 Kshatriyas di Behmai.

2.Pancho Villa: Penjahat yang menjadi pemimpin rakyat

Pancho Villa hidup di Mexico 1878 - 1923. Sejarah mencatatkan Pancho Villa adalah seorang penyamun, pembunuh juga tokoh revolusi yang membawa perubahan dalam kehidupan rakyat Mexico. Dia pembela kaum tertindas yang hidup miskin, dia juga memulakan peningkatan dalam kehidupan pertanian.
Walaupun dia mempunyai deretan Catatan criminal, namun masyarakat mengingatinya sebagai seorang pahlawan rakyat. Tindakannya bak Robin Hood, di mana ia merompak para orang kaya dan kruptor - koruptor, kemudian hasilnya justeru dia bagi - bahagikan kepada masyarakat yg hidup dalam miskin. Itu sebabnya rakyat mencintainya, bahkan bersedia membantu juga menyembunyikannya ketika dia dikejar - kejar pihak berkuasa.
Keterkenalannya, juga kelihaiannya ini menarik minat kumpulan orang yg tengah merancang revolusi.
Mereka pun mengambil Pancho Villa dan menjadikannya pemimpin revolusi Mexico. Namun selama puluhan tahun sejak kematiannya, kerajaan Mexico menolak memberinya gelaran pahlawan nasional seperti dikehendaki kebanyakan orang. Tapi hari ini peringatan akan Pancho Villa dan pembelaannya terhadap rakyat miskin dirayakan orang Mexico di seluruh dunia.

 CT: jangan ditanya apa yang kerajaan buat pada kita, cuba tanya apa yang kita buat untuk kerajaan ..
[sumber: Dunia - konyol.blogspot.com ]