Seorang lelaki yang mengenakan gaun hijau limau untuk pemakaman seorang askar itu mengatakan bahawa dia melakukannya untuk menghormati perjanjian yang mereka buat bersama.


Barry Delaney ( 25 ) membuat sebuah perjanjian gila dengan Kevin Pte Elliott bahawa semasa salah satu di antara mereka meninggal, maka yang seorang lain harus mengenakan gaun perempuan seperti itu ke perkuburan.

Pte Elliott, dari Black Watch, terbunuh ketika melakukan rondaan di daerah Babaji wilayah Helmand di Afghanistan pada tarikh 31 Ogos tahun ini.

Delaney, rakan Elliot yang masih hidup mengenakan gaun berwarna hijau dan stoking kaki warna merah muda menyala ke pemakaman pada hari Selasa ( 15 / 9 ) lalu.

Dia menggambarkan  bahawa Pte Elliott merupakan ' pahlawan sejati ', Delaney berkata bahawa dia benar - benar bangga telah mengenalnya.

Dia berkata bahawa temannya, ingin dia untuk menjaga janji yang mereka buat tahun lalu.

terlihat Konyol

" Kev seperti saudara saya - kami akan melakukan apa pun untuk masing - masing, " katanya kepada surat khabar Daily Record.

" Kami mengatakan bahawa siapa pun yang meninggal lebih dahulu, yang lain harus mengenakan gaun merah muda dengan berbintik hijau ke pemakaman - dan kami telah saling bersalaman atas janji tersebut. "

" Semua itu adalah ideanya dan semakin saya berfikir tentang hal ini, saya semakin yakin bahawa Kevin tahu ada sesuatu yang akan terjadi pada kami. "

Delaney tidak mampu mencari sebuah gaun merah muda dengan tompok hijau sehingga ia memilih satu daripada Primark hijau dan stoking kaki merah muda ditambah untuk membuat pakaian kelihatan bodoh.

Dia mengatakan kepada surat khabar tersebut: " Inilah yang Kev inginkan. "

Ratusan pelawat menghadiri pemakaman Pte Elliott pemakaman di Gereja Saint Mary di Dundee.

Dia dimakamkan di Taman Makam Barnhill dengan diselangi iringan suara tembakan sebagai sebahagian dari pemakaman tentera.

Pte Elliott, yang terpaksa menamatkan hidupnya di negeri mujahidin, meninggal bersama salah seorang rakannya yang berusia 40 tahunan, Sarjan Stuart Millar dari Inverness.