Matthew Green ( 40 ) menjadi pesakit pertama yang berjaya diberi jantung buatan. Jantung lelaki ini berada dalam beg yang tak boleh  dia lupakan. Macam mana rupa jantung tu?

Green merasa sakit pada otot jantungnya tetapi berjaya diatasi dengan jantung buatan yang dia ' pasang ' di Papworth Hospital, Cambridge, Inggeris. " Hingga kini saya merasa sihat dan penuh semangat hidup, " katanya.

Dia mengaku, dua tahun lalu, ia berbasikal saat ingin pergi ke pejabat Namun apabila dia masuk rumah sakit, rutinitasnya pun berubah. Dia berusaha untuk dapat berjalan. " Teknologi ajaib ini berjaya membawa kembali kehidupan saya. "
Green menjadi pesakit transplan pertama yang boleh pulang ke rumah membawa jantung plastiknya. Implan ini disebut SynCardia Total Artificial Heart dan jenis ini tak dirancang untuk pemakaian jangka panjang.

Namun jantung ini akan menjaga Green tetap hidup hingga ia mencari penderma jantung untuknya. Penasihat Steven Tsui berkata, Green mungkin tak akan selamat tanpa operasi ini. Implan jantung plastik juga diketahui berjaya dilakukan di Amerika. [ mrcoppas ]

CT: setiap penyakit ada ubatnya ,kecuali penyakit mati.