Yang pertama di dunia ' dicetak' kereta akhirnya digelek mesin cetak. ' Urbee ' itu dibuat menggunakan pencetak khas yang membina lapisan atas lapisan Bodywork - seolah-olah kereta ' dicat ' kepada kewujudan, kecuali menggunakan lapisan komposit ultra - nipis yang perlahan-lahan ' bersatu ' menjadi pepejal.


Tetapi tidak seperti ' inovasi ' di dalam kereta, ini tidak akan memecahkan selepas 5 tahun - Urbee dibina ke 30 lalu. Projek pemimpin Jim Kor, kepada MailOnline today: ' Bagi kami, pelancaran ini adalah cukup satu peristiwa. Di bawahnya adalah enjin petrol dan elektrik hibrid yang membantu menjadikan ia salah satu kereta hijau di dunia.

Pakar-pakar telah berkata kereta menggunakan tenaga yang lapan kali lebih kecil daripada kenderaan yang serupa dan boleh pergi boleh pergi 200mpg di atas lebuh raya.

Ia juga mempunyai reka bentuk yang anggun, futuristik yang membuatkan ia kelihatan seperti prop dari sebuah filem sains fiksyen seperti Unsur Kelima.

Proses ' percetakan ', bagaimanapun, apa yang telah menarik perhatian begitu banyak: ia sama sekali berbeza dengan pengeluar kereta normal cara membina sebuah kereta, yang bolt ketulan Bodywork di mana mereka perlu pergi.

Jurutera pada Urbee sebaliknya meletakkan lapisan bahan komposit ultra nipis di atas antara satu sama lain supaya mereka menjadi bersatu bersama-sama untuk membuat 3D dalam proses yang dikenali sebagai ' lapisan bahan tambahan pembuatan '.

Kor berkata, ' Kami adalah satu kumpulan kecil pereka dan jurutera di Winnipeg cuba untuk membuat perbezaan.

' Membuat sesuatu dengan cara ini dapat merevolusikan cara kita menghasilkan perkara. Ia sememangnya telah mengubah cara saya berfikir tentang pembuatan.

Ini proses percetakan 3-D bertukar menjadi ' digital pembuatan ' akan mengubah cara kita menggantikan bahagian - bahagian dalam mesin.

Urbee, yang mengambil masa 15 tahun untuk membuat, mempunyai tiga roda, dua tempat duduk dan enjin pembakaran dalam kes kecemasan. Ia boleh dikenakan untuk pence beberapa dari soket plug biasa atau dari barisan panel solar kecil atau turbin angin.

Urbee mempunyai enjin satu silinder kecil yang menjana hanya lapan kuasa kuda, namun ia boleh pergi sehingga 70mph jika perlu kerana ia sangat ringan dan cekap.