Seorang gadis Ukraine bernama Katya Koren mati direjam setelah mengikuti pertandingan kecantikan. Polis berjaya menemui jenazah mangsa yang ditanam di tengah-tengah hutan di wilayah Crimea, Ukraine, seminggu selepas ia dilaporkan hilang.

Perempuan cantik berusia 19 tahun ini dikenali sangat berfesyen dalam berpakaian. Beliau pernah menduduki kedudukan ketujuh dalam sebuah lomba kecantikan.Polis kini sedang menghakimi tekaan bahawa pembunuhan itu  melibatkan tiga pemuda muslim. Mereka mendakwa merejam Katya kerana mengikut undang-undang Islam. Polis berhasil menangkap satu suspek, yakni Bihal gaziev, 16 tahun. Dia menegaskan tidak menyesal telah merejam korban.

Syariat Islam mewajibkan hukuman rejam bagi lelaki atau perempuan sudah berkahwin yang berzina. Namun bukan dalam urusan buka - buka aurat di secara terbuka. Meskipun begitu, undang-undang rpk mini pun masih diperdebatkan. Sebahagian ulama setuju, tetapi ada pula yang menolak.

Amnesty International dalam laporan tahunannya April lalu mendedahkan selama 2010 tidak ada pelaksanaan hukuman rejam di dunia ini. [ Zonamaya.info ]

CT: undang2 islam disalah fahamkan/... adeh..