Ada tak yang kenal band Nile yang berasal dari Amerika Syarikat ni?tak? ok2 teruskan
membaca.

walaupun personaliti diorang ni seorang penganut agama agnotisisme dan bukannya orang
timur tengah,
tapi pada lagu pembukaan album yang bertajuk "Those Whoms The Good Detest" itu,
ada sebuah lagu berunsur Islam yang tajuknya adalah Kafir!!!!

apa yang menarik pasal lagu ni berdasarkan penilaian ahli2 musik:

1.Lirik yang tidak normal
2.Ada kalimat "Allahuakbar" dengan suara death grunt (deruman maut)
3.ambience(bunyi persekitarana),yang ada dalam ni bukannya satu melodai ataupun breakdown
sahaja.,
tapi ialah suara azan Mekkah (yaitu potongan "asyhadu anna muhammadurrasullah"2x  dan hanya
"hayya alashsolah"

4.irama yang tidak sekata

5.breakdown pada lagu ini juga terdapat suara azan mesir (yaitu potongan "asyhadu anlaa ilaaha illallaah"
) lalu terus disambung dengan lagu kedua yang bertajuk "Hittite Dung Incarnation"

Okey,kalau korang semua tak caya korang tengok lirik kat bawah ni
Quote:korang perhatikan ni liriknya



KAFIR!:


(Intro:blast-beat headbanging)

There is no god but god
There is no god but god
There is no god but the one true god
There is no god but the hidden god
There is no god
There is no god
There is no god
There is no god

Allah Akhbar! (maksudnya Allahu Akbar!)

In the name.. of the unmerciful the unbenevolent
In the name.. of the lord of the worlds
Owner of the day of judgement
Show us the path of those who earn anger
And those who go astray

As for the disbelievers
Whether thou warn them or warn them not
Is all one for them
They believe not
And theirs is an awful doom

Kafir!

(blast-beat headbanging)

O mankind..
Worship the god whom thou hast created
Who hast created thee
And those who came before thee

O mankind..
Thou sons of simian ancestors
Guard yourself against the fire

Prepared for disbelievers..
Whose fuel is of men and stones

(Ambiance: breakdown
headbanging
voices: azan (ash-hadu anna muhammadan rasulullah 2x)
melody
voice: azan (hayya 'alas sala)
melody)

There is no god but god
There is no god but god
There is no god but the one true god
There is no god but the hidden god
There is no god
There is no god
There is no god


   
lirik ini memang 100 persen berunsur atheisme(rasa tak bertuhan yop)

biasanya di Amerika Syarikat orang2 disana memakai  agama Kristian sebagai bahan
untuk memberi contoh kepada falsafah atheisma,ok, macam nilah,diorang
hanya memban tuhan kristian aje,

tetapi kumpulan laknatullah Nile ni,memakai agama Kita(islam) sebagai bahan
percontohan falsafah teologi atheisma mereka(aku rasa dema ni kesian kot
sebab selalu dok kutuk Kristian,nok mengubah angin la gamoknyer)

ok ,jom kita bincang pasal lirik yang tadi

BAR PERTAMA:


There is no god but God (tiada tuhan selain Allah)
There is no god but god (tiada tuhan selain dewa)
There is no god but the one true god (tiada tuhan selain satu-satunya dewa yang benar)
There is no god but the hidden god (tiada tuhan selain dewa yang tersembunyi)
There is no god (tiada tuhan)
There is no god (tiada tuhan)
There is no god (tiada tuhan)
There is no god (tidak ada tuhan)

Kafir! (kafir!)

kalimat "there's no god but god" adalah terjemahan dari kalimat:

لا إله إلا الله
laa ilaaha illallaah (tahlil Islam)

"there's no god but God"

tapi di lirik itu, kata "god" yang kedua, huruf g tak dijadikan h, huruf besar,
jadi boleh diertikan sebagai:

"tidak ada tuhan selain dewa"

kemudian, baris-baris berikutnya hanya tertulis "there's no god"

jadi, dengan kata lain, lagu ini mengisahkan Iblis yang tadinya beriman, terus iman iblis ni goyah, sampai last sekali menjadi kafir


BAR KEDUA:


In the name.. of the unmerciful the unbenevolent (dengan nama yang maha kejam dan maha jahat)
In the name.. of the lord of the worlds (dengan nama Penguasa Alam Semesta)
Owner of the day of judgement (Penguasa Hari Pembalasan)
Show us the path of those who earn anger (Tunjukilah kami jalan yang Kau murkai)
And those who go astray (dan jalan mereka yang sesat)

As for the disbelievers (adapun orang-orang kafir itu)
Whether thou warn them or warn them not (baik kamu beri peringatan atau tidak)
is all one for them (sama saja bagi mereka)
They believe not (mereka tidak akan beriman)
And theirs is an awful doom (dan bagi mereka siksaan yang amat pedih)

Kafir! (kafir!)

pada ritma pertama, itu adalah ambilan dari Surah Al-Fatihah...

yaitu, Iblis yang akhirnya menjadi atheis itu mencela Tuhan, dia bersumpah untuk 2 entiti;

1. setan (The Unmerciful and The Unbenevolent)
2. tuhan-tuhan (The Lords of The Worlds)termasuk di antaranya Allah, YHWH, Brahman, atau dewa-dewi agama lain...

dia mencela Tuhan dan orang beriman, bahwa ketika orang-orang beriman meminta petunjuk jalan yang lurus, dia malah meminta jalan yang dimurkai dan jalan yang sesat...

kemudian, pada ritma kedua, adalah jawaban Tuhan dari soalan celaan si kafir itu, yaitu dari petikan dari Surah Al-Baqarah: 6,

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا سَوَاءٌ عَلَيْهِمْ أَأَنْذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنْذِرْهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ
innalladziina kafaruu sawaa'un 'alayhim a'andzartahum am lam tundzirhum laa yu'minuun

"Sesungguhnya orang-orang kafir, sama saja bagi mereka, kamu beri peringatan atau tidak kamu beri peringatan, mereka tidak akan beriman"

dan potongan dari ayat 7:

وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ
walahum 'adzaabun 'azhiim

"dan bagi mereka siksaan yang amat pedih"


BAR KETIGA:
O mankind.. (hai manusia)
Worship the god whom thou hast created (sembahlah tuhan yang telah kamu ciptakan)
Who hast created thee (yang telah menciptakanmu)
And those who came before thee (dan orang-orang sebelummu)

O mankind.. (hai manusia)
Thou sons of simian ancestors (kamu anak dari nenek moyang yang seperti kera)
Guard yourself against the fire (jagalah dirimu sendiri terhadap neraka)

Prepared for disbelievers.. (yang disiapkan bagi orang-orang kafir)
Whose fuel is of men and stones (yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu)

ritma yang pertama adalah godaan Iblis kepada manusia yang beriman,Iblis menyebutkan bahawa Manusia itu
menyembah tuhan yang mereka buat sendiri mengikut fikiran mereka,
tapi godaan iblis ni adalah hasil gubahan mereka sendiri dari surah al-baqarah ayat 21

ritma yang kedua dan ketiga adalah dari firman Tuhan dari potongan surah At-Tahrim
:6
ayat "dan keluargamu" diganti oleh mereka dengan "anak dari nenek moyang  yang seperti kera"

jadi maknanya disini,manusia dan keluarganya (monyet-monyet)"note:teori charles darwin ke aper ni"  harus menjaga
diri mereka dari api neraka

banyak budak2 metal kat Malaysia sekarang ni (Muslim yang masih beriman).

hanya beranggapan bahawa lirik ini menyindir teori Charles Darwin,tetapi tidak! tidak sesekali.
korang perhatikanlah banyak2 kali, terjemahkan satu2,ui,betapa sakitnya hati,

jadi sekarang ni, korang yang black metal. tu black metal jugak tapi jangan jadi bodoh.
sehubungan dengan itu aku dah wat satu fanpage pasal nak benci benda ni ,
like la kalau boleh kat sini

jom sama2 tengok video kat bawah.mantapkan iman yer


sumber: dari sini http://osserem.blogspot.com/2011/07/islam-masuk-kumandang-adzan-di-lagu.html