Salam kepada cotatua geeks,jom kita tambah ilmu tentang apa rahsia disebalik no jersi
dan rahsia no jersi kepada pemain2 dunia.


Pada awalnya nombor jersi di belakang tidak seperti sekarang ini.tapi lebih rapi kiraan turutannya.
contohnya dulu,pemain yang mula dengan huruf diberi no 1 ,sehinggalah seterusnya hingga z...
tapi sekarang nombor jersi lebih mengikut kepada posisi pemain,seperti keeper no 1,pemain pertahanan,2,3,4, dan seterusnya,,
sampai lah ada yang nombor 99 (takleh lebih dari nombor ini yer)


Berikut ini adalah berbagai kisah unik tentang nombor jersi pemain sepak bola...

1. Ivan Luis zamorano 1+8 (inter milan)

dia hanya selalu menggunakan no jersi kesayangannya iaitu 9, tapi sayangnya ketika bermain di barcelona ,ronaldo menginginkan no 9, jadi dia tak kehilangan idea, lalu mengambil no 18 dan menambah plus (+) diantara no tersebut, agar tetap menjadi 9

2. Gabriel Omar Batistuta 18 (As Roma)
dia juga sama macam pemain diatas ,kerana tidak ingin berbalah,dia juga mengambil no 18 untuk menjadi 9

3. Lupatelli 10 (Chievo)biasanya keeper memakai no 1,tetapi berlainan dengan si botak ini,dia selesa memakai no 10  yang selalu nya dipakai oleh penyerang.

4. Franco Baresi 6 (AC Milan)Coba kamu cari di AC Milan siapa yang bernombor 6 , tidak akan korang jumpa kerana nombor 6 sudah di khaskan  atau di abadikan untuk franco Baresi, pemain yang memiliki kesetiaan yang tinggi terhadap klub,sehingga nombornya diabadikan dan tidak boleh di pakai oleh pemain lain.

Check It Out
5. Paolo Maldini 3 (AC Milan)
sama dengan Baresi ,pemegan jersi 3 milik Paolo Maldini tidak boleh diberikan kepada pemain lain,itu untuk menghormati Maldini yang setia kepada AC Milan , bahkan jumlah penampilan Maldini lebih banyak dari Baresi.

6. Marc Vivien foe 23 (Manchester City)lagi2 nombor yang diagung2kan ini, tapi ini berbeza dengan Paoli Maldini ataupun Franco Baresi,nombor 23 yang diabadikan untuk menghormati Marc Vivien Foe yang meninggal di padang ketika bertanding untuk negaranya.

7. Gianluigi Buffon 88 (Juventus)tahukah kamu kalau gianluigi Buffon pernah memakai nombor 88 yang menjadi kontroversi di Juventus?
disebut bahawa kontroversi itu kerana hurf 8 adalah huruf "h" jadi jika di gabungkan akan menjadi HH,
singkatan dari Hail Hitler.

so,next time tunggu cotatua mendedahkan lagi...