Kaum lelaki pantas cemburu pada telefon. Sebuah kajian yang dilakukan di Inggeris menyingkap kecenderungan bahawa majoriti wanita lebih memilih kehilangan pacar berbanding telefon bimbitnya ghaib.

Dalam bancian pendapat yang melibatkan 4000 responden wanita, lewat survei yang digelar oleh syarikat pegadaian Borro, hal terpenting yang mewarnai hidup mereka ternyata adalah ibunda, foto diri, sahabat, telefon dan baru sang kekasih di tempat berikutnya. Cinta sebahagian wanita pada pacarnya, ternyata tak sebesar cinta mereka pada telefon.

Lebih menyeramkan lagi, dalam kajian ini, empat daripada 10 wanita menganggap adalah bencana jika hidup tanpa telefon. Dan satu pertiga responden mengaku boleh hidup bahagia tanpa kehadiran lelaki.

"Gambar membawa kenangan lucu dan signifikan yang mungkin merugikan jika hilang, sedangkan telefon membuat wanita tetap disambung dan benda-benda ini selalu ada di samping mereka," kata Ketua Pegawai Eksekutif Borro, Paul Aitken, yang menganggap hasil kajian ini mengejutkan dirinya.

cerita yang kurang menggembirakan bagi lelaki di Inggeris tak hanya sebatas itu. Sebab dalam kajian ini, tak sedikit wanita yang rela 'menendang' kekasih atau pacar mereka, jika diberi ganjaran US $ 1 juta.