.


Seorang blogger yang famous kat Jepung yang bernama Danny choo akan bawak kita ke sebuah lokasi di Akihabara yang menghasilkan patung yang unik dan lawak daripada yang korang biasa tengok.Sebab apa aku kat benda ni lain dari yang lain?. Kerana kedai ini dapat membuat patung yang serupa dengan wajah korang.Jom kita tengok proses dia,,zasssss...

#1.Jeng3,ni dia dari Studio Kedai patung yang bernama Clone Factory.Fuh ,nama yang tepat dengan kerja diorang.




#2. tengah scan gambar berader tu.



#3. Artis studio tersebut akan memasukkan data hasil dari imbasan tadi kedalam komputer


#4. Memprosesnya lebih lanjut ke dalam model 3D.


#5. Data tersebut akan diproses ke dalam printer 3D di bawah ini. Yang dipakai adalah printer dari jenis ZPrinter 650.


#6. Apa yang korang akan lihat adalah seperti tepung putih tu sebenarnya ialah plaster.
Sebatian yang akan membentuk objek 3D.




#7 Fuh. apa ni. inilah model yang dah separuh dibentuk,Sisa2 palster kat tepi2 nyer harus lah dibuang.



#8.Kat sinilah plaster yang dah keras tu akan dibersihkan.


#9. Mesin ini akan memastikan sisa plaster yang berbentuk serbuk itu tidak akan tersebar kemana-mana .Sebab,kalau plaster tu masuk ke dalam paru2 ,korang boleh mati tahu tak!.Selepas itu baru lah,pelanggan balik kerumah,tu jer,tokey kedai call kata patung dah siap.Just datang ambik jer.


#10. Jreeng! Setelah beberapa hari, kepala boneka itu datang. Biar tidak terlalu horor (mungkin) produser Danny Choo memenggal sebuah boneka stromtrooper dan memasang kepala Danny disana.


#11. I'm born again! Hehehe..


#12.Ni adalah patung2 yang lai, hahaha Terbaik lah patung stormchoo.
Jom tengok yang lain pulakkk..



#13. Inilah yang korang tunggu-tunggu ,perempuan version..hehe



#14.Teknologi 3D Priniting dapat mengukir benda ini supaya sangat mirip dengan yang original


#15.Apabila mata korang bertentang mata patung, korang tak perasan yang patung ni hanyalah patung semata2.



#16.Nak muka macam anime pun ada jugak.kot..

#17. fuh... mantap(ayat hilang ayat...:)



#18. Ini memang kartun giler..

tak puas lagi nengoknyer,kalau tak puas lagi Si Danny Cho ada lagi gambarnye kat sini: : [idbite.com]