Tak lama lagi kita boleh mendengar muzik melalui facebook. laman sosial sosial itu merancang melancarkan perkhidmatan muzik baru pada bulan Ogos akan datang.


"Facebook Partner dengan perkhidmatan streaming muzik popular di Eropah, Spotify, mereka merancang memasuki pasaran muzik Amerika Syarikat dan menghidupkan perkhidmatan muzik dalam talian," jelas GigaOM seperti dikutip Xinhua, kelmarin.

Bulan lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg sempet mengutarakan keseriusan facebook pada perkhidmatan muzik streaming di fori EG8 yang diadakan di Paris.

Menurut blog teknologi GigaOm, pengguna facebook yang nantinya akan mencari tab baru disebut Music Dashboard yang berada di medan sebelah kiri. Tab itu tepat berada di dalam senarai Photos, Friends, dan Deals. Kemudian dengan mengklik tab baru itu akan terbuka halaman Music Dashboard.


Mark Zuckerberg (sumber: hecotilliononline.com)

Ciri-ciri Music Dashboard akan menampilkan lagu - lagu serta album maya dan top yang disyorkan teman-teman di Facebook. Ikon play / pause nantinya bakal digabungkan dengan ciri-ciri chatting di sebelah kanan bawah. Kita juga boleh melihat lagu mana saja yang sudah kita dengar, termasuk berapa kali kita mendengar lagu tersebut. Asyiknya, bukan?

Spotify (sumber: feedberry.com)