Heboh di media, mulai dari Forbes hingga The Daily Mail, muncul ketika Mark Zuckerberg, CEO dari Facebook, memiliki akaun di Google+,walaupun ianya masih di tahap percubaan.

Terlihat pada ciri Circle di Google +, bahawa Mark Zuckerberg juga berhubung dengan bekas pengasas Facebook seperti Dustin Moskovitz dan CTO terbaru Facebook, Bret Taylor. Demikian seperti yang dikutip dari TechCrunch, Isnin (4/7/2011).

Penglibatan Zuckerberg di Google + membuat beberapa kalangan bertanya-tanya, mengapa hal tersebut ia lakukan. Blogger ternama Amerika Syarikat (AS), Robert Scoble juga menanyakan hal tersebut ke Zuckerberg. "Mengapa orang-orang begitu terkejut bahawa saya mempunyai akaun Google +?" jawab Zuckerberg melalui mesej singkatnya.

Lalu mengapa orang-orang begitu heboh kalau Zuckerberg mempunyai akaun di Google +? Pengasas Google sendiri seperti Larry Page dan Sergey Brin juga mempunyai akaun Facebook, namun malu dalam mengungkapkannya ke publik. Menurut Steven Levy, Senior Editor di majalah Wired, Brin menggunakan Facebook dengan nama samaran. Lalu Chairman Google, Eric Schmidt, dikhabarkan juga mempunyai akaun Facebook.

Sebenarnya selain Sergey Brin dan Zuckerberg, ada banyak pengasas rangkaian sosial yang juga menggunakan perkhidmatan milik praktikal, contohnya seperti Tom Anderson (MySpace) di Facebook, dan itu merupakan hal yang normal dan tidak boleh dikategorikan sebagai tindakan 'mata-mata'.