Lumba lumba, haiwan mamalia air yang satu ini tak asing lagi bagi kita semua, melambangkan persahabatan dan juga sosoknya yang ramah, lucu dan imut membuat manusia cepat akrab dan menyukai haiwan yang satu ini. banyak pihak memanfaatkan lumba lumba, seperti pihak tentera AS yang pernah melakukan percubaan terhadap lumba lumba untuk misi Spionase (mata mata).

Lumba lumba mempunyai kemampuan unik yang sesungguhnya bila kita sebagai manusia jeli bisa menangkap maksut dari perubahan perilaku lumba lumba tersebut. kemampuan unik nya tersebut antara lain, suka menolong manusia yang kebetulan tersesat atau terumbang ambing di tengah laut (biasanya lumba lumba menolong dan membimbing menuju perairan), selain itu boleh juga mengetahui bila-bila bencana gempa akan berlaku.
 

Semua itu membolehkan kerana lumba lumba merupakan haiwan yang sangat mudah untuk dilatih. dianggarkan terdapat antara 30 hingga 40 jenis lumba-lumba, 5 diantara nya merupakan lumba lumba yang hidup di air tawar. Walaupun mereka hidup di dalam air, lumba-lumba adalah mamalia yang bernafas melalui blowhole, yang terletak di bahagian atas kepala mereka. Beberapa jenis ikan lumba-lumba perlu naik ke permukaan untuk bernafas setiap 20 hingga 30 saat. Lumba-lumba sangat sosial, gemar bermain, teliti, dan cerdas. Mereka hidup dalam kumpulan atau keluarga yang disebut Pods. Lumba lumba berisitirahat dengan hanya mengaktifkan separuh daripada otak mereka, dan mata nya terbuka sebelah. Hal ini membolehkan mereka untuk naik ke permukaan untuk bernafas dan untuk melindungi diri dari predator. lumba lumba jantan biasa disebut Bulls (perak) sedangkan betina nya di sebut Cows (lembu). Lumba-lumba boleh mencapai kelajuan 60 km / jam nya atau 37 mph. Selain itu Kedua-dua sisi otak ikan lumba-lumba bekerja secara berasingan. Selama 8 jam, kedua-dua belah otak itu sedar. Kemudian sisi yang kiri akan tidur selama 8 jam. Setelah sisi itu terbangun, sisi yang kanan akan tidur selama 8 jam. Dengan demikian lumba-lumba boleh tidur selama 8 jam tanpa perlu berhenti secara fizikal dan terus berenang.

Lumba lumba menggunaka suara untuk indera penglihatan nya, menggunakan suara untuk mencari arah mana dia harus berenang mencari makan, yang unik saat lumba lumba mengeluarkan suara nya untuk mencari ikan ikan kecil makanan nya, maka ikan ikan kecil itu akan tidak berdaya. fakta lain yang mungkin teman teman sering mengetahuinya adalah mereka suka mengiringi kapal kapal yang belayar di tengah lautan di sebelah kiri kanan lambung kapal, nah hal ini tentu saja menjadi tontonan tersendiri bagi penumpang kapal dan saya sendiri pernah merasakan nya pada saat belayar melintasi perairan kupang. 


Lumba lumba yang dilatih untuk keperluan militerBeberapa tahun kebelakangan ini, banyak ikan lumba lumba diburu untuk dijadikan bahan makanan oleh kerana mempunyai khasiat kesihatan. Hal ini sungguh sangat menyedihkan kerana boleh memulakan kepupusan haiwan lucu itu dari muka bumi, sering saya dengar mereka terdampar di pesisir pantai kerana akibat dari terganggunya sistem navigasi yang di karenakan gelombang panas atau adanya gangguan lain di laut.  


Bila gendang telinga binatang itu rosak, mereka akan kehilangan arah, dan kemudian muncul ke permukaan lalu berenang tak tentu arah. Lindungi Lumba lumba.! [Dcochanz]