Khabar angin muncul bahawa Apple akan cuba maksima memenangi pertandingan dengan iPhone generasi akan datang, yakni dengan mengeluarkan 2 versi. Rancangannya Apple akan mengeluarkan model yang lebih murah dan hasil reka bentuk semula jumlah keseluruhan produk yang lebih mahal. Menurut laman 9to5mac, 2 telefon itu akan dilancarkan pada September.

 Menurut sumber iPhone yang "boleh dipercayai di masa lalu" kepada laman web itu, model lebih murah ditujukan untuk pasaran Android murah. Model satunya adalah peranti high-end dan akan menjadi reka bentuk yang sama sekali baru. Kedua-dua peranti itu tampaknya akan kelihatan sangat berbeza.

 


Dijual harga mahal saja perlu beratur pembeli iPhone sebegini, apalagi harganya lebih murah

 

iPod touch juga diharapkan akan dikemaskini pada bulan September. Belum ada pernyataan soal harga kedua-dua iPhone itu. Tapi, melihat histeria dan barisan di luar kedai Apple saat pelancaran iPhone 4, model iPhone 5 yang lebih murah itu diyakini akan mengundang barisan lebih besar.


 

Di antara khabar angin lain adalah bahawa iPhone 5 yang lebih mahal akan mempunyai penutup kaca melengkung di skrin. Dia juga dikhabarkan bersaiz lebih besar daripada sebelumnya dan mempunyai kamera 8-megapiksel. Msnbc 's Technolog melaporkan bahawa Apple telah membeli 200-300 mesin pemotong kaca untuk digunakan oleh para pembuat kaca. Nampaknya peralatan ini diperlukan untuk menghasilkan kuantiti dan jenis penutup kaca melengkung yang diperlukan untuk pengeluaran iPhone. [Ruanghati.com]