Termasuk gangguan agama kah menurut anda? Mengatasnamakan seni lagi lagi seniman wanita Miru Kim cuba menolak batas ketabuan akan hal yang tak patut dilakukan, oleh kerananya dia sengaja mengambil gambar di beberapa tempat yang tak umum untuk diambil pose bogel. Seniwati Jepun Miru Kim ini mengejutkan dunia seni antarabangsa setelah tampil bugil di sejumlah bangunan tua seperti di Istanbul, Turki. Demikian dilapor AOL, minggu ini. Ia mengambil gambar dirinya di tempat-tempat yang tabu seperti di Paris, Perancis, dan kabel yang tak digunakan lagi di jambatan Manhattan Bridge, Amerika Syarikat (AS) sebagai contoh dan membuatnya menarik perhatian antarabangsa.


Perempuan berusia 30 tahun ini mendapat reputasi sebagai seniwati provokatif bagi sejumlah ahli seni yang melihatnya.
"Saya pemalu sejak kecil. Sebahagian besar orang berfikir saya bercanda dengan karya seni yang saya buat namun inilah kenyataanya, "kata Kim.

Kim mengakui jika banyak orang berbeza pendapat berkaitan tafsiran dari pekerjaannya dan ia menyukai fleksibiliti dan keterbukaan. "Tubuh di dalam foto merupakan sensor langsung antara jarak di dalam gambar dan juga penonton kerana semua orang boleh disambung ke dasar paling dalam dari manusia," kata Kim. [Ruanghati]