Fenomena web rangkaian sosial seperti facebook dan twitter kadang menimbulkan kesan positif dan negatif terutama dalam hubungan asmara. Banyak yang mencari pasangan di facebook tapi tidak sedikit kisah percintaan yang hancur kerana facebook.
Sebuah survei menyebutkan bahawa 33% orang beranggapan saling menggoda melalui internet, sms dan rangkaian sosial bukanlah perselingkuhan, alasan mereka kerana tidak ada kenalan fizikal. Tetapi meskipun tidak ada hubungan fizikal, jika kegiatan tersebut diketahui pasangan pasti akan jadi runyam.
Kerana berusaha keras agar tidak terlibat perselingkuhan di dunia maya penting dilakukan. Membatasi diri pada apa-apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan, menghargai perasaan pasangan dan berusaha tetap setia harus selalu diingat. Berikut ini 4 tips mudah bagaimana mengelakkan perselingkuhan di internet.
1. Buat Perjanjian BersamaJadi perlu ada komunikasi dengan pasangan perihal batasan bergaul di dunia maya. Adakah anda berdua tidak berteman dan berkenalan dengan sesiapa saja atau hanya boleh bergaul dengan orang yang dikenali sahaja di dunia nyata.
2. Saling Terbuka dan KomitmenSaling percaya dan tidak menyembunyikan sesuatu dari pasangan misalnya dengan membuat akaun facebook palsu untuk mencari kenalan baru. Jika bersetuju anda berdua boleh tukar menukar password. Atau bahkan jika anda saling percaya anda boleh saja tidak berteman dengan pasangan anda di facebook.
3. Online Bersama-Sama PasanganMeluncur bersama-sama di internet tentu mengasikkan. Ajak pasangan anda ke warnet atau cafe yang mempunyai kemudahan wifi dan online bersama. Anda boleh saling menambah gambar atau men-tag video atau mengomentari foto teman yang lain. Kebersamaan membuat hubungan anda menjadi lebih romantis.
4. Tunjukkan StatusStatus hubungan penting diterbitkan minima untuk mengurangkan godaan dari pihak ketiga. Pilih status Single atau status in relationship untuk mengesahkan hubungan anda bersama pasangan. Sesekali anda boleh menunjukkan sedikit perhatian dengan menulis di wall atau dinding pasangan anda tapi jangan berlebihan. Cara ini sangat berguna untuk mengurungkan niat orang lain yang tertarik dengan pasangan anda.
Banyak godaan di internet mulai dari godaan membeli-belah barang, berselingkuh, sampai perangkap seks di dunia maya seperti cyber sex dan fenomena tante girang di facebook. Kerana itu perlu ada sikap saling percaya dan komitmen bersama. Jadikan internet dan media sosial sebagai alat untuk mendekatkan diri dengan pasangan dan teman dan keluarganya, jangan jadikan facebook sebagai media perselingkuhan.