Dilihat dari penampilannya, sosok Maria Jose Cristerna amat berbeza dari wanita kebanyakan. di sekujur tubuhnya dipenuhi tatu, dan di beberapa bahagian tubuhnya terdapat tindikan.
"Tato adalah bentuk pembebasan bagi saya," ujarnya seperti dikutip oleh laman The Sun.


Wanita berusia 37 tahun ini mengaku menggunakan tatu selepas mengalami pelbagai kekerasan dalam rumah tangga. Baginya, tatu adalah pelarian dari semua rasa sakit dan kecewa yang diterimanya selama masa pernikahan.
Walaupun tubuhnya hampir 100% digambar dengan tinta tato, dia mengaku adalah sosok yang religius. "Saya dan keluarga adalah penganut Katolik yang taat," ujar wanita yang berprofesi sebagai seniman tato dan peguam ini.

 

Tak hanya tatu dan tindikan, Maria mencipta tanduk di kening dan tampaklah dengan menggunakan implan titanium. Tak tanggung-tanggung, untuk melengkapi penampilannya, Maria menanamkan gigi palsu yang menyerupai taring vampir.


Kerana penampilan menakutkan itulah Maria digelar 'Wanita Vampire'


Maria mengaku, setiap tato, tindikan dan implan titaniumnya memiliki arti tersendiri baginya. Tanduk yang dimilikinya merupakan simbol dari kekuatan dan ditanam tanpa ubat bius. Taring yang dimilikinya kerana dia menyukai vampir sejak kecil. dan untuk melengkapi penampilannya dia pun menukar warna matanya.


Penampilan ini merupakan perjalanan hidup Maria. Semasa kecil hingga remaja, Maria mengalami masa-masa pertumbuhan layaknya anak sebayanya. Malangnya, di usia 17 tahun, cinta membutakannya. Wanita asal Mexico ini jatuh cinta dan berkahwin pada usia belia.

Belum mengerti masalah kehidupan pernikahan, ditambah ego yang masih menggebu, pernikahannya kerapkali diwarnai dengan pertengkaran yang sering berakhir kekerasan. Hal inilah yang mendorong dirinya untuk merasa terlahir kembali dengan memiliki tatu, tindikan hingga implan titanium.

Tapi, Maria masih belum puas akan transformasi yang dijalaninya sekarang. dia pun berniat menambah dua implan titanium di belakang kepalanya.
Walaupun penampilannya sangat jauh dari wanita normal, bahkan terlihat sangat menyeramkan, dia tetap mendakwa, kehidupan yang dijalaninya adalah kehidupan normal. "Tato adalah cara saya untuk menjadi abadi, benar-benar menjadi vampir dan tidak tenat," ujarnya.