Seekor kambing di Wilayah Liaoning, China, terlahir tanpa memiliki dua kaki belakang.

Kambing berusia tiga bulan yang dinamakan Yang Yang itu seketika menjadi perbincangan warga sekitar ketika Lv Shanlu sang pemilik, mendapati Yang Yang berjalan menggunakan kedua-dua kaki depannya.
Bahkan, Lv mendedahkan bahawa Yang Yang dapat berlari-lari mengelilingi pekarangannya dengan kedua-dua kaki depannya. Pada awalnya, dia meragukan kambing kecilnya akan bertahan hidup ketika ia dilahirkan tanpa kaki belakang.
"Dia cuba untuk berdiri, tetapi setelah banyak mencuba, ia gagal dan hanya boleh berbaring di tanah," ujar Lv.
"Saya dan isteri bekerja keras untuk menjaganya, saya bergantian membawa dia kepada ibunya untuk disusui, seraya berharap dia bisa bertahan hidup. Dan tampaknya ia berkemahuan keras untuk itu, "katanya.
Cao Yulan, isteri Lv, mengatakan bahawa sangat sedih ketika pada awalnya melihat Yang Yang cuba untuk berdiri, namun selalu terjatuh.
Tetapi Yang Yang selalu berusaha mencuba berkali-kali. Yulan kadang tidak sanggup menyaksikan hal tersebut.
Akhirnya, Lv memutuskan untuk menolong Yang Yang dengan melatihnya berjalan dengan dua kaki depannya. Setiap hari, Lv membantu Yang Yang berdiri dan mengajak ia mengitari pekarangan.
Dalam masa sebulan, akhirnya Yang Yang dapat berdiri, berjalan bahkan berlari dengan kedua kaki depannya, tanpa bantuan dari Lv.
"Kini Yang Yang setiap hari sudah dapat berdiri dan berjalan menggunakan kedua-dua kakinya, layaknya seorang manusia," jelas Lv.
"Selama 61 tahun saya hidup, baru kali saya menyaksikan keajaiban seperti ini," katanya. (okezone)


Terimakasih telah membaca artikel website99. untuk membaca artikel yang lain sila kunjungi website99. Hanya di website99 anda mendapatkan banyak manfaat. SALAM WEBSITE99.