Peristiwa yang jarang terjadi di dunia, di mana para orang kaya sejagat terutama dari para raja dunia maya seperti Facebook, Google, Twitter, Yahoo, Apple Dan beberapa yang lain (Hanya dari Microsoft) yang tidak hadir entah kenapa. Mereka semua berkumpul dalam jamuan makan malam bersama Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama. Bila dijumlah jumlahkan maka kekayaan para tetamu yang hadir itu boleh mencapai angka yang spektakuler iaitu hingga 1 Triliun Dollar Amerika.

Semasa Orang-Orang Terkaya Berkumpul Dalam Acara Makan: Siapakah Yang Akan Menjadi Sponsor Makanan? Dari kiri ke kanan (ikut arah jam) Eric Schmidt, Arthur D Levinson, T John Chambers, John Doerr, Larry Ellison, Reed Hastings, John L Hennessy, Carol Bartz, Dick Costolo, Mark Zuckerberg, Barack Obama, Steve Jobs
Mereka yang terbilang masuk dalam para juragan dari Silicone Valley ini berkumpul di markas John Doerr kapitalis lembah silikon yang terkenal dengan jagoan para master IT tersebut. Mereka bersama Obama makan malam selama 2 jam mungkin saja pendekatan sang presiden yang tahun depan nyalon lagi ini, betapa tidak yang berkumpul ini adalah penguasa jagat maya yang sangat berpengaruh di dunia.
Apa menu kegemaran di jamuan makan malam tersebut, Chef Yigit Pura menuturkan Pie Pisang Krim, sang Presiden pun terlihat begitu menikmatinya. Seperti dikutip ruanghati.com dari Mail Online dalam dinner tersebut ada yang agak berbeza, iaitu penampilan bos Facebook, Mark Zuckerberg yang biasanya casual malam itu tampil secara formal alias necis.
Siapa yang mau bergabung di makan malam selanjutnya, mesti jadi kaya dan berpengaruh dulu syaratnya
Ini butir2 diri  tetamu jemputan yang hadir:
Eric Schmidt Pemilik Google Kekayaan US $ 7 Miliar Penilaian pasaran Google US $ 171,8 Miliar Dalam masa sepuluh tahun, Schmidt membuat Google berubah menjadi raksasa internet global yang seperti sekarang ini. Ia mengundurkan diri sebagai CEO bulan lalu dan kini menjadi ahli Presiden Majlis Penasihat Sains dan Teknologi.
Arthur D Levinson Pemimpin Genentech Kekayaan US $ 850.000 pada tahun 2010 Penilaian pasaran Genentech US $ 46.8 Ditubuhkan pada tahun 1976, Genentech (sekarang dimiliki oleh Roche) mempelopori menggunakan maklumat genetik manusia untuk membangunkan ubat-ubatan, termasuk rawatan kanser. Levinson mengundurkan diri sebagai CEO pada tahun 2009, dan sekarang duduk di lembaga pengarah Apple.
T John Chambers CEO, Cisco Systems Senilai US $ 1 bilion Penilaian pasaran Cisco US $ 96 bilion
John Doerr Mitra, Kleiner Perkins Caufield & Byers Kekayaan US $ 2,2 bilion Tuan rumah pada saat itu, Doerr adalah pelabur teknologi. Kembali pada tahun 1999, KPCB memimpin pelaburan US $ 25 juta. KPCB telah menyertai dalam lebih dari US $ 2,3 bilion pelaburan sejak Mei 2010.
Larry Ellison CEO, Oracle Kekayaan US $ 39,5 bilion Penilaian pasaran Oracle US $ 177,6 bilion Orang terkaya kelima di dunia saat ini, Ellison mendirikan Oracle pada tahun 1977.
Reed Hastings Co-founder dan CEO, Netflix Kekayaan US $ 5.5 juta pada tahun 2010 Penilaian pasaran Netflix US $ 12 bilion Pada tahun 1997 bersama Hastings-mendirikan Netflix, perkhidmatan melanggan talian untuk filem dan TV yang kini mempunyai lebih daripada 20 juta ahli di Amerika Utara. Dia pernah mengajar matematik di Swaziland selama bertugas dua tahun di AS Peace Corps.
John L Hennessy Presiden, Universiti Stanford Kekayaan US $ 31,4 juta Stanford US $ 15,9 bilion Terletak di pusat Silicon Valley, Stanford mempunyai persatuan lama dengan syarikat teknologi di daerah itu, banyak dari para pengasas (termasuk Google, Cisco Systems, Hewlett-Packard dan Yahoo!) lulus melalui universiti tersebut.
Carol Bartz CEO, Yahoo! Kekayaan US $ 47,2 juta pada 2009 Penilaian pasaran Yahoo! US $ 23,7 bilion Bartz, yang bergabung dengan Yahoo pada tahun 2009, memegang kehormatan dalam puncak senarai dari 2.010 eksekutif dengan bayaran tertinggi untuk menjalankan syarikat berprestasi buruk. Walaupun Yahoo! tetap tanda internet global, namun masih dianggap dalam kemunduran.
Dick Costolo CEO, Twitter Kekayaan US $ 120 juta Penilaian pasaran Twitter US $ 3,7 bilion Costolo menjual FeedBurner (pembekal alat pengurusan untuk pemilik laman web) untuk Google pada tahun 2007 yang diisukan bernilai US $ 100 juta. Tahun lalu beliau mengambil alih sebagai CEO Twitter.
Mark Zuckerberg CEO, Facebook Worth US $ 135 bilion Penilaian pasaran Facebook US $ 50 bilion Zuckerberg 'berusaha' untuk membuat dunia menjadi tempat yang lebih terbuka dengan membantu orang berhubung dan berkongsi ', sesuai dengan profil Facebook-nya sendiri. Untungnya untuk dia, dia menjadi kaya raya dalam proses tersebut.
Steve Westly Pengelola dan pengasas, Kumpulan Westly Senilai US $ 500 juta Seorang penyokong Parti Demokrat, kapitalis venture Westly menjabat sebagai kerusi co California untuk tahun 2008 dalam kempen pemilihan presiden Obama. Kumpulan Westly telah menyertai dalam lebih dari US $ 178 bilion pelaburan sejak April 2010.
Barack Obama Presiden, Amerika Syarikat Kekayaan US $ 10.5 juta Produk Domestik Kasar (KDNK) USA US $ 14,7 Triliun Obama terkenal kerana cintanya terhadap teknologi, dia merangkul media sosial dalam kempen pilihanraya, dan dikhabarkan dihadiahi iPad, dua bulan sebelum mereka mula dijual. ajudan Nya Valerie Jarrett juga menghadiri makan malam (duduk di sebelah kanan Zuckerberg).
Ann Doerr Nyonya rumah, sebagai isteri dari John Doerr, dan tidak asing dengan teknologi, memegang sarjana dan gelar master dalam kejuruteraan elektronik. Seorang aktivis alam sekitar, dia bekerja bersama suaminya dalam usaha Filantropi-nya.
Steve Jobs Co-founder dan CEO, Apple Kekayaan US $ 8,3 bilion Penilaian pasaran Apple US $ 323,3 bilion Jobs telah mengubah industri teknologi beberapa kali. Setelah merintis tahun pertama di Apple, dia meninggalkan syarikat untuk mendirikan NeXT (yang mencipta mesin di mana web ini dibangunkan), sebelum kembali ke hujung tombak 'iRevolution'.

cotatua: duit dema...