Rowan Sebastian Atkinson (lahir 6 Januari 1955; umur 56 tahun) adalah seorang pelawak, pelakon, dan penulis Inggeris, terkenal kerana filem siri televisyen Blackadder dan Mr. Bean. Menurut The Observer, ia adalah salah satu daripada 50 orang terlucu di Inggris.Ia dilahirkan di Consett, County Durham pada 1955dari keluarga Eric Atkinson, seorang petani dan pengarah syarikat, dan isterinya Ella May (née Bambridge). Kakaknya adalah ahli politik Rodney Atkinson. Beliau bersekolah di Durham Choristers School, kemudian St Bees School, dan mempelajari teknik elektro di Newcastle University. Ketika di sekolah, ia sekelas dengan mantan perdana menteri Tony Blair. [4] Dia kemudian meraih gelar M.Sc. dari Queens College, Oxford.
Rowan Atkinson dan Isterinya Ella May
Ia mula muncul di televisyen pada acara Not the Nine O'Clock News, diikuti dengan The Black Adder, dan kemudian Mr. Bean. Atkinson telah membintangi iklan untuk Hitachi, Fujifilm, donor darah, dan Barclaycard. Selain itu ia muncul dalam filem-filem Never Say Never Again, Four Weddings and a Funeral, The Lion King, Rat Race, Love Actually, dan memainkan peranan utama dalam Bean, Mr. Bean's Holiday, dan Johnny English.

 

Benjamin Atkinson
Lily Atkinson

Atkinson berkahwin dengan Sunetra Sastry pada 1990, dikurniakan dua anak, Lily dan Benjamin, dan tinggal di desa Oxfordshire. Ia mempunyai koleksi kereta dan menulis untuk majalah Car dan Evo. Koleksi keretanya kebanyakan terdiri dari Aston Martin, termasuk DB7 yang digunakan dalam Johnny English. Mobil Aston Martin V8 Zagato miliknya memiliki plat nombor "COM1C", an dikendarainya dalam filem The Tall Guy. Wikipedia.orgsumber:http://osserem.blogpspot.com

cotatua:jatuh dari langit