Sekitar 16% dr penduduk di Ethiopia ini hidup dengan kurang dari 1 dollar/hari (2008).Kita sekarang hidup mewah dengan pendapatan purata RM3,686. angka ini didapati dari siniNah bayangkan.. kalau kita salah satu dari 16% itu.. Cuma pegang duid 10ringiit. zaman sekarang saja di negara kita 10 ringgit boleh beli apa?


Paling kuat pun 10 ringgit tu bolehlah buat makan satu hari skali. kalau pegi mana2 kedai 10 ringgit tu cuma dipandang celah gigi jew.65% dari isi rumah di kampung Ethiopia mengkonsumsi Organisasi Kesihatan Dunia standard minimum makanan per hari (2,200 kilokalori), dengan 42% dari anak-anak di bawah 5 tahun yang kekurangan berat badan. Cuba korang bayangkan! Beruntung negara kita masih belum separah ini..


Kebanyakan keluarga miskin (75%) berbagi ruang tidur dengan hewan ternak, dan 40% dari anak-anak tidur di lantai, di mana malam hari rata-rata suhu 5 derajat Celcius di musim dingin.


Rata-rata jumlah anggota keluarga adalah enam atau tujuh, hidup dalam 30 meter persegi lumpur dan ilalang gubuk, dengan kurang dari dua hektar lahan untuk menanam.
cotatua:bila hilang baru dicari.